Sports Island 2


Wii Sports de allereerste game op de Nintendo Wii die ik speelde. De game bood niet veel verschillende mogelijkheden, maar was wel zeer vermakelijk. Hudson Soft besloot vorig jaar mee te liften op het succes van een eenvoudige sportgame op de Nintendo Wii en kwam toen met Sports Island. Dit jaar komt de ontwikkelaar met het tweede deel in de serie. Wederom kent de game tien sporten. Lukt het Hudson Soft om het succes van Wii Sports te evenaren? Laat ik maar meteen antwoord geven op deze vraag. Het antwoord is overduidelijk nee. In Sports Island 2 kun je kiezen uit tennis, ijshockey, darten, schaatsen, skiën, petanque, kendo, motorracen, trefbal en synchroon zwemmen. Bekende en minder bekende sporten dus. Voor het gemak ga ik elke sport even snel langs.


Het tennissen in Sports Island 2 werkt ongeveer hetzelfde als in Wii Sports en het werkt ook best aardig. Ook ijshockey is best leuk om te spelen. Met slechts een paar knoppen is het mogelijk om een behoorlijk diep potje ijshockey op het scherm te toveren. Darten is echt afschuwelijk dunne bagger. De bedoeling is om de controller als een pijltje vast te houden terwijl je met je cursor op de plek wijst waar de pijl wilt gooien. Vervolgens moet je de controller naar voren stoten om de pijl te gooien. Helaas vliegt je cursor daardoor alle kanten op. Op den duur maakte ik er kungfu-darten van om nog enigszins plezier te hebben in het pijltjes gooien. Schaatsen is minstens zo kut als darten. De bedoeling is om de controller en nunchuck heen en weer te bewegen om een schaatsbeweging na te bootsen. Hoe beter de timing, hoe hoger de snelheid. Het is zo dodelijk simpel dat ik met het mijn ogen dicht kon spelen. Het principe bij skiën is precies hetzelfde.

De eerste vijf sporten heb ik nu besproken en tot zover zijn ze allemaal slecht. Tennis en ijshockey zijn stiekem alleen leuk als ik ze vergelijk met de andere sporten. Laat ik maar snel naar de overige vijf sporten gaan, in de hoop dat deze beter zijn. Petanque is een variant op Jeu de boules. De sport zelf is best interessant maar in Sports Island 2 werkt ook dit voor geen meter en dus verdwijnt het na twee minuten alweer van mijn scherm. Ik haal diep adem alvorens ik kendo opstart. Kendo is een vechtsport die enigszins lijkt op schermen. Het enige dat ik doe is naar mijn tegenstander lopen, een zwieper met de controller geven en vervolgens winnen. Na zeven sporten begint de ader op mijn voorhoofd onheilspellend te kloppen, maar toch besluit ik om de laatste drie sporten te checken. Tijd voor een motorrace. Met maar liefst drie banen kan ik mijn geluk niet op. Het is alleen jammer dat de motoren over ijs lijken te glijden en dat mijn bewegingen negen van de tien keer niet fatsoenlijk worden overgezet naar een stuurbeweging. Trefbal dan maar. Dit is eigenlijk nog best leuk, alleen te simpel om lang leuk te blijven. Ik kan de bal afspelen naar een medespeler, of de bal naar het hoofd van een tegenstander pleuren. Als je in deze zin meer beschrijvingen van de gameplay van trefbal had verwacht, dan moet ik je teleustellen; meer gameplay is er niet. Uit wanhoop start ik synchroon zwemmen op. De gameplay van deze game is te vergelijken met Elite Beat Agent, maar dan slecht.

Dus wat betreft gameplay is een gepofte aardappel een stuk interessanter, maar de graphics zijn vast wel goed toch? Ook op deze vraag moet ik helaas nee antwoorden. De game ziet er tergend slecht uit en het is duidelijk dat er totaal geen moeite is gedaan om de game aantrekkelijk te maken. Aan het begin van elke sport is het mogelijk om een team te kiezen waarmee je de sport wil spelen. Het ene team is sneller, het andere team sterker. Na een paar experimenten ben ik tot de conclusie gekomen dat het geen zak uitmaakt welk team je kiest, dus tot zover deze miserabele poging tot diepgang.