Sony Wireless Headset


Op de Playstation 2 had Sony een headset uitgebracht die door middel van USB aan de Playstation 2 aangesloten kon worden. Naast de losse verkoop was deze ook gebundeld met de game SOCOM. Sinds een poosje is ook de headset voor de Playstation 3 beschikbaar en ook deze headset is zowel los te koop als in combinatie met SOCOM. Of deze headset doet wat hij moet doen lees je hier.

Een headset reviewen is geen gemakkelijke taak. Zo’n review gaat vaak niet verder dan het bericht dat het ding er leuk uitziet en goed geluid geeft. Toch gaan we beginnen met het uiterlijk van de headset. De headset wordt geleverd met een standaard en een USB-kabel. Zowel de headset als de houder zijn matzwart en zien er zeer stijlvol uit. Aan de voorkant zit een power- en een muteknop, aan de zijkanten volumeknoppen en aan de bovenkant zit een USB-poort om de headset op te laden. De houder heeft ook een USB-poort zodat de headset ook vanuit de houder opgeladen kan worden. De headset is zo gevormd dat hij in vrijwel elk oor zou moeten passen. Op het moment dat ik de headset aan mijn oor hing, verbaasde ik me pas over hoe licht het dingetje is: 58 gram. Loop even rond met de headset en je hebt niet eens meer door dat je hem draagt. De headset is redelijk bestendig tegen hoog oplopende emoties, maar na wat opzettelijk geschud met mijn hoofd wist ik het ding toch de lucht in te lanceren. Daarmee is de duurzaamheid meteen getest; de headset kan tegen een stootje.

Zoals de titel al doet vermoeden is deze headset draadloos. Via Bluetooth staat het elegante stukje technologie continu in verbinding met de Playstation 3. Je hoeft je geen zorgen te maken over de afstand, want zelfs in een ruime woonkamer met een behoorlijke afstand tussen de bank en de Playstation 3 is het bereik uitstekend. Na wat korte instellingen via het menu van de Playstation 3 is de headset verbonden en start ik SOCOM op om de scherpte van het geluid te testen. De scherpte is niet minder dan uitstekend. Ten opzichte van de oudere PS2-headset, lijkt het alsof de sprekers naast je zitten. De Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) die Sony heeft toegepast op deze headset klinkt niet alleen erg chique, maar zorgt er ook echt voor dat de headset boven het gemiddelde uitsteekt. Bovendien filtert de headset geluiden uit de omgeving uit spraakopnames, iets wat ook erg prettig werkt.

Met zo\'n acht uur actief gebruik alvorens de batterij leeg is, ben je een aardig eindje op weg voordat je de headset slechts drie uur moet opladen. Spelen met de headset aan je hoor terwijl hij oplaadt is geen optie, omdat er dan een USB-kabel langs je nek loopt, wat uitermate irritant speelt. De USB-poort aan de bovenkant van de headset heeft dan ook weinig toegevoegde waarde. Wat wel kan, is de headset in zijn houder te zetten terwijl hij oplaadt, en zo door te spelen. De microfoon vangt jou stem dan van een afstand op, en de speakers van je tv zorgen voor het geluid dat normaal via de headset doorkomt.




Naast gebruik voor de Playstation 3 is de headset ook prima te gebruiken voor elke mobiele telefoon met bluetooth. Dit geldt overigens ook voor andere bluetooth headsets in de omgekeerde richting. Eigenlijk is elke bluetooth headset te gebruiken op de PS3. De prijs van deze headset ligt vrij hoog, ongeveer dertig euro, maar de kwaliteit die je hier voor terugkrijgt is uitstekend. De headset is overigens voor aan het rechteroor, maar is gemakkelijk af te stellen voor hen die hem aan het linkeroor willen dragen. Wanneer je de headset in zijn houder hebt staan is het mogelijk om hem als afstandsmicrofoon.

Conclusie
De officiële PS3-headset van Sony is zeer geslaagd. In zijn houder staat het ding erg strak naast je Playstation 3. Het lage gewicht van het ding maakt het ernaar dat je bijna niet merkt dat je hem draagt, iets wat voor sommigen misschien minder prettig is, omdat zij graag het gevoel willen hebben dat er daadwerkelijk iets aan hun oor hangt. Het belangrijkste, de geluidskwaliteit, wordt ook uitstekend vertegenwoordigd met deze draadloze headset. Mocht je nog een headset nodig hebben, dan is deze bluetooth headset van Sony een uitstekende optie.