Saints Row 2

Saints Row is eindelijk uit op de PC. Eindelijk kan je helemaal los gaan in Stilwater en alles doen wat God verboden heeft. Saints Row 2 kwam op 17 oktober 2008 uit voor de PS3 en de Xbox 360 maar vlak voor de release maakte uitgever THQ bekend dat de PC-versie was uitgesteld. Later bleek dat 23 januari 2009 te zijn. Dat is ruim drie maanden uitstel, maar was het het wachten waard?

Saints Row 2 speelt zich, net als deel 1, af in Stilwater. Je wordt wakker in de ziekenafdeling van een ziekenhuis, waar je ontwaakt uit een coma, vijftien jaar na deel 1. Alleen hebben de Saints, vijftien jaar geleden de grootste gang van Stilwater, alle macht verloren, en daar ga jij natuurlijk verandering in brengen. Je moet er voor zorgen dat de Third Street Saints weer op de kaart wordt gezet. Dit doe je door missies te voltooien waarmee je de drie facties moet verslaan.

De missies zijn soms best eentonig, en vaak niets speciaals. Zo moet je achtervolgen, voertuigen escorteren van punt A naar B, een gebouw opblazen of met iemand afrekenen. Best standaard dus voor een free-roaming game. Maar gelukkig gaat alles gepaard met een flinke dosis humor, wat veel goedmaakt. De shootouts zijn het vetst. Zo moet je verschillende locaties infiltreren waarbij je de vetste wapens kan gebruiken om de grootste chaos aan te richten. Je hebt acht wapenslots die worden onderverdeeld in een aantal categorieën: de standaard pistolen, shotguns, rifles, smg\'s, rocket launchers, granaten, knuppels. Het wapen-assortiment is dus erg uitgebreid. De wapens voelen goed aan en het ene wapen richt uiteraard meer schade aan danals het andere. Als je een missie gaat doen dat je bijvoorbeeld auto\'s op moet blazen is het wel zo slim dat je wat granaten (en desnoods een RPG) bij je hebt. Gelukkig is er geen gebrek aan wapen-winkels en is er dus altijd wel een wapen-winkel in de buurt.

In Stilwater hoef je je nooit te vervelen, er zijn een heleboel dingen te doen buiten de missies. Om een missie te beginnen heb je namelijk respect nodig, respect krijg je door chaos te veroorzaken in de stad bijvoorbeeld tegen het verkeer inrijden, bendeleden van de vijand doodschieten, een gebied in de stad overnemen. Dat doe je door zogeheten activities te starten, waarbij je de gekste dingen moet doen. Denk daarbij aan gebouwen met mest besproeien, jezelf voor voertuigen gooien, of met een bazooka zoveel mogelijk schade aanrichten in een X aantal minuten. Als je een activity voltooid hebt krijg je dus respect waarmee je weer missies kunt doen.

Je kan in Saints Row 2 van alles en nog wat aanpassen. Dat begint al als je wakker wordt in het ziekenhuis. Je kan bijna alles aanpassen wat je bedenkt. Zoals je neuslengte/breedte, mondhoeken, plaats van oren, lengte, de bouw, de stem, gebaren voor complimenten en beledigingen, haar, ogen, huidskleur, vechtstijl. Er zijn heleboel mogelijkheden. Maar daar blijft het niet bij, je kan bijvoorbeeld ook de wagens veranderen waar je gang-leden in rijden. Je kan ook nog huizen kopen voor je gang, die je ook helemaal kan pimpen met mooie bedden, TV\'s en palen voor de paaldanseressen. Dan heb je ook nog de kledingwinkels en de juweliers. In de kledingwinkels kan je allemaal kleding kopen, van petten tot schoenen. De juweliers verkopen horloges en kettingen. Als je een ganghuis upgrade, kleding of accessoires koopt krijg je stijl-punten. Is je stijl-meter vol dan bereik je een nieuw niveau en krijg je meer respect voor activities. Dit werkt erg goed en zo blijft het leuk om nieuwe kleding te kopen en je gang te upgraden.

Ook op de PC-versie zijn de teksten naar het Nederlands vertaald. En net als de console-versie is dit heel erg slecht gedaan. Heel veel dingen zijn letterlijk vertaald. Ik heb het idee dat dit gewoon door de vertaalmachine gegooid is en verder niemand er naar heeft omgekeken. Het vervelende is dat de taal ook niet zo makkelijk aan te passen is.