Lumines Supernova

Lumines kwam in 2005 voor het eerst naar de Playstation Portable. Na een tweede deel en een deel op Xbox Live is deze succesvolle puzzelgame nu ook op Playstation Network te verkrijgen. Lumines Supernova is meer Lumines. Maar is dit een goed of een slecht iets?

Het concept van Lumines wordt het vaakst vergeleken met Tetris en, net als bij deze klassieker, staat de basis als een huis. Je speelt het spel in een veld van 16 bij 10 blokjes groot. Aan de bovenkant van dit veld verschijnen blokken die langzaam naar beneden vallen. Deze blokken bestaan uit twee verschillende kleuren. Aan jou de taak om deze vallende blokken zo te laten vallen dat er vierkanten van minimaal vier blokken in dezelfde kleur ontstaan. Een lijn die van links naar rechts over het scherm loopt haalt deze combinaties weg waardoor je punten krijgt. De bedoeling is om zo veel mogelijk punten te halen voordat de blokken zich te hoog opstapelen. Net als in de vorige versies van de game is de gameplay erg verslavend en zul je zelfs in je dromen nog steeds deze vallende blokken zien.




Ook de aankleding van het speelveld is net als in de vorige delen weer erg sterk. De verschillende velden hebben allemaal hun eigen flitsende achtergrond, hun eigen kleurencombinatie van blokjes, hun eigen technobeat en hun eigen soundeffects bij het bewegen en laten vallen van de blokjes. Op een mooie HD-tv spatten de effecten van het scherm af en er zijn genoeg skins om te ontdekken. Ook de verschillende modes uit de vorige Lumines zijn weer aanwezig. Zo is er de Challengemode waarbij je net zo lang door speelt totdat je veld helemaal vol is en je af gaat. De time-trials zijn aanwezig waarin je in 60, 180, 300 of 600 seconden moet proberen zo veel mogelijk vierkanten te maken. In de missionmode moet je bepaalde doelen halen zoals het leeg maken van het volledige veld met maar drie stenen en in de puzzlemode is het de bedoeling dat je een bepaalde vorm maakt. Ook is het weer mogelijk om competitief tegen iemand op de bank te spelen. Een minpuntje is dat het niet mogelijk is om dit online te doen. Het is wel mogelijk om te zien hoe jouw topscores het doen op de wereldwijde ranglijst.

Een nieuwe mode is de Dig Down-mode. Hierin moet je proberen door het wegspelen van de stenen de bodem van een al halfvol veld te bereiken. Dit is een erg leuke toevoeging en zal er toe leiden dat je goed moet nadenken over je moves. Een andere toevoeging is de sequencer. In deze mode kun je verschillende geluiden als drums en bass gebruiken om je eigen muziek te maken die je kunt beluisteren als je aan het spelen bent. Naast deze twee nieuwe modes en nieuwe skins is er eigenlijk vrij weinig veranderd of verbeterd aan de game. Ondanks dat er genoeg content in de game zit voor maar 10,99 euro, zullen mensen die al bekend zijn met Lumines op de PSP of Xbox 360 vrij weinig aanvulling zien met Supernova.