Norton Antivirus 2009 Gamers Edition


In september bracht Symantec de nieuwe Norton Antivirus op de markt. De 2009-versie van de serie heeft enorme verbeteringen ondergaan ten opzichte van zijn voorganger. Zo is het geheel stukken sneller, minder belastend voor je systeem, scant het efficiënter en zijn we af van de irritante pop-ups tijdens de presentatie van de jaarcijfers aan je baas. Nu is dat allemaal al erg leuk, maar je wilt als gamer nog steeds niet dat je tijdens een intensief potje Quake Wars onderbroken wordt omdat Norton gaat scannen of überhaupt dingen doet die je systeem vertragen. Daarom heeft Symantec ook de Antivirus 2009 Gamer\'s Edition ontworpen. Is dit programma het geld waard tegen een gratis virusscanner als AVG? Dat is de hoofdvraag die ik zal proberen te beantwoorden in deze review.

Symantec claimt een hoop zaken over deze virusscanner. Niet alleen in gebruik, maar ook over de installatie. Zo werd mij verteld dat de installatie van de virusscanner niet langer zou duren dan 47 seconden gemiddeld. Uiteraard heb ik dit gemeten en ik kwam daar toch echt niet aan. Het duurde uiteindelijk 4,5 minuut voor de installatie voorbij was de eerste keer. De tweede keer schakelde ik Vuze uit en
toen was het geheel heel wat sneller voorbij. Het duurde met 1,5 minuut nog steeds langer dan verwacht, maar het is zeker fijn dat het zo soepel gebeurt. De deïnstallatie werkt net zo soepel en ook daar hoef je niet minuten op te wachten.

Het belangrijkste wat een virusscanner moet doen is het zorgen dat je geen virussen op je systeem krijgt. Daarvoor moet af en toe je systeem gescand worden. Om te zorgen dat dit niet standaard vele uren gaat kosten heeft Symantec een paar tooltjes ontwikkeld. Allereerst zijn er een black list en een white list. Dit programma creëert zoals de naam al doet vermoeden lijstjes met veilige en onveilige bestanden die dus wel of niet gescand moeten worden. Daarnaast is er een behaviour analysis die sterren toekent aan programma\'s om aan te geven hoe betrouwbaar ze zijn. Als laatste zorgen de ruim twintig miljoen gebruikers voor statistiekjes op basis waarvan Norton kijkt of hij die programma\'s moet scannen. Door al deze informatie kan Norton veel efficiënter te werk gaan. Het aantal te scannen bestanden kan met 70% worden verkleind en zo ben je dus veel minder tijd ermee kwijt.

Maar wanneer gaat Norton dan scannen? Standaard niet. Schrik niet, dat is niet omdat het je systeem niet wil beveiligen, maar als je je PC elke seconde dat deze aanstaat gebruikt zal hij nooit gaan scannen. Norton wil je namelijk niet onderbreken bij je werk. Zodra je een paar minuten niets doet zal er automatisch een scan beginnen. Tik je de muis weer aan, dan pauzeert de scan tot het volgende moment dat je weer even niks doet. Persoonlijk vond ik dit enorm fijn. Mijn PC draait namelijk continu als ik thuis ben. Niet altijd omdat ik er op werk, ik gebruik hem vaak ook als radio en natuurlijk draait een programma als Vuze wel eens. Omdat juist dat de momenten zijn waarom Norton scant merk ik verder nooit iets van het programma.