SingStar ABBA


Waterloo, Knowing Me, Knowing You, Take a chance on me, Happy New Year… Waarschijnlijk dat je na het lezen van deze titels de bijbehorende muziek gelijk mee kunt neuriën en dát is de kracht van de PostbankABBA. ABBA is één van de succesvolste popgroepen ooit en heeft vele hits gescoord. Zoveel zelfs dat er genoeg bekende liedjes zijn om een speciale SingStar ABBA uit te kunnen brengen en dat is dan ook wat Sony gedaan heeft.

Hoewel je misschien verwacht dat Sony de game helemaal in een ABBA-jasje heeft gegooid valt dit jasje nogal tegen. Eigenlijk merk je alleen aan de ABBA-achtergrond dat je een ABBA-game speelt en geen willekeurige andere SingStar-game. De achtergrond is dan ook nog eens te wijzigen, dus je kunt je ABBA-disc prima spelen zonder dat je enorm opvalt als ABBA-fan. Nu lijkt dit misschien een beetje raar gezien het feit dat de tracklist uit enkel ABBA-liedjes bestaat, maar als je los gaat in de SingStore heb je in een mum van tijd een hele rits liedjes van allerlei andere artiesten gedownload die ook gewoon in de tracklist komen te staan. Sterker nog, deze ‘andere’ tracks vallen gezamelijk nog veel meer op ook. Dit komt door de nogal aparte menu-structuur die is gekozen. In SingStar voor de PlayStation 3 worden liedjes namelijk gesorteerd per artiest en vervolgens kun je na het selecteren van een artiest een liedje van de betreffende artiest kiezen. Zo kan het dus gebeuren dat je één willekeurig liedje gedownload hebt en daardoor je tracklist eruit ziet alsof je maar twee liedjes tot je beschikking hebt. Er is wel een work-around aanwezig voor dit probleem, gewoon de tracklist sorteren op tracktitel in plaats van op artiest, maar dan worden je ABBA-liedjes alleen nog maar meer gemixt met alle andere muziek. Het is erg jammer dat de mogelijkheid om gedownloade tracks niet zichtbaar te maken, of te verbergen in een submap gewoon niet aanwezig is.

Nou zou je misschien zeggen “zeur niet zo, het is alleen maar hoe het eruit ziet” maar het heeft ook invloed op de gameplay. Speel je Pass the Micdan kunnen alle aanwezige tracks gespeeld worden, dus ook dat ene liedje van Frans Bauer. En daarom koop ik nou juist een speciale SingStar-game en niet een van de compilaties als volume 1, 2 of 3. Dat het alleen maar ABBA-liedjes zijn is juist hetgeen dat deze game interessant maakt. In de andere delen van SingStar was er altijd een groot deel van de muziek die ik helemaal niets vond. Van die trage saaie liedjes of rap bijvoorbeeld. Natuurlijk heeft ook ABBA zijn iets mindere tracks, maar tracks die je echt vervelend vindt zul je als liefhebber waarschijnlijk niet tegen komen. Als je moet kiezen tussen een tracklist bestaande uit dertig liedjes waarvan je de helft niet leuk vindt en een waarvan je twintig liedjes geweldig vintd en tien stuks ‘wel oke’, dan lijkt het me niet zo moeilijk waar je voor kiest. Hoewel de doelgroep voor zo’n specifieke themapack misschien wel een stuk kleiner is, zal die groep wel veel meer van deze game gaan genieten.

De tracklist zelf bestaat uit een dertigtal liedjes (de PS2-versie twintig) met alle grote ABBA-hits erbij. Waterloo, Thank you for the music, alle grote hits zijn aanwezig om mee te zingen. Vanwege de samenstelling van de band (twee heren en twee dames) bevat het spel ook een aantal duetten. Deze zijn meestal verdeeld in een heren- en damesgedeelte waarbij de mannen meestal de tweede stem op zich nemen. Leuk voor de dames die veel mogen zingen, maar wel wat jammer voor de heren die vervolgens een paar minuten lang continu vrijwel dezelfde tekst op mogen dreunen. Tot slot is de tracklist niet echt geweldig voor de echte zangtalenten. De liedjes van ABBA zijn over het algemeen gesproken redelijk eentonig. Waar andere liedjes een erg afwisselende tekst hebben met daarbij veel verschillende toonhoogtes, zijn de liedjes van ABBA over het algemeen redelijk makkelijk om te zingen. Vooral het mannelijke deel van een duet houdt regelmatig niet meer in dan de hele tijd hetzelfde zingen. Dit maakt het spel echter ook meer geschikt als instap-spel.

Het klinkt misschien alsof SingStar ABBA helemaal geen tof spel is zo, maar dat is het zeker wel. Qua gameplay speelt ook deze SingStar hetzelfde als de andere SingStars op de PlayStation 3 en de tracklist is voor ABBA-liefhebbers gewoon geweldig. Denk nou niet meteen dat je een grote fan moet zijn voor deze game, want ik draai bijvoorbeeld nooit ABBA-muziek thuis, maar kan toch de meeste liedjes wel meezingen. Alle grote hits zijn present en de liedjes zijn vrijwel allemaal erg vrolijk en met een redelijk hoog tempo. Zeer geslaagd voor een feestje dus!