Pokémon Ranger Shadows of Almia

Pokémon Ranger Shadows of Almia is een vervolg op het in 2006 verschenen Pokémon Ranger en kent dezelfde speelstijl. Het gaat er dus niet om, om zoveel mogelijk verschillende Pokémon te vangen om die tegen elkaar te laten vechten, maar om vriendschap te sluiten met zoveel mogelijk verschillende Pokémon. Dit doe je door met je Styler (je stylus dus) rondjes om ze heen te tekenen. Hoe sterker de Pokémon, hoe meer cirkels je moet tekenen. Een langzaam vollopende \"vriendschapsmeter\" laat zien hoe dicht je bij een geslaagde poging bent. De Pokémon laten dit echter niet zomaar toe en zullen proberen een aanval uit te voeren, bijvoorbeeld door elektriciteit op je af te vuren of bellen te blazen. Andere Pokémon bewegen razendsnel over het scherm. Raakt een Pokémon of een aanval je lijn, dan mislukt de cirkel waar je mee bezig was en loopt de meter weer een beetje leeg. Ook kan je Styler beschadigd raken of zelfs breken. Een geslaagde poging levert ervaringspunten op, en er zijn bonuspunten te behalen met onder andere het snel vangen van een Pokémon, het tekenen van een ononderbroken lijn of het schadevrij blijven gedurende het gevecht. Heb je genoeg ervaringspunten dan wordt je Styler een beetje sterker en breng je meer vriendschap per cirkel over. Ook kun je meer schade lijden voor je Styler breekt.




Nadat je een Pokémon gevangen hebt, wordt deze je vriendje en loopt, vliegt of zwemt deze met je mee door de wereld. Afhankelijk van je niveau als Ranger (beschermer van Pokémon) mag je een aantal Pokémon tegelijk op sleeptouw nemen. Gedurende het verhaal, waarin je een boosaardig team genaamd Team Dim Sun probeert te weerhouden de Pokémon te hersenspoelen, voer je een aantal missies uit waarvoor je Pokémon nodig hebt. Om bijvoorbeeld een houten hek uit de weg te ruimen heb je een Pokémon nodig met de \"Cut\"-aanval. Heb je geen Pokémon met een dergelijke aanval dan moet je er eerst een gaan vangen. Zodra de Pokémon zijn opdracht heeft uitgevoerd keert hij terug naar de plek waar je hem gevangen had. Heb je hem opnieuw nodig, dan moet je hem opnieuw vangen.

Daarnaast zijn er ook nog optionele quests te doen, dit zijn korte opdrachten die upgrades voor je Styler opleveren zoals bescherming tegen een aanvalstype. In het Stylermenu kan je zien waar zich mensen bevinden die een quest voor je hebben. Je kan slechts één quest tegelijk uitvoeren en pas als je die afgerond hebt met een nieuwe beginnen. Je kan de Pokémon die je bij je hebt ook mee laten helpen bij het vangen van anderen, bijvoorbeeld door hele snelle Pokémon die over je scherm vliegen wat af te remmen zodat ze makkelijker te vangen zijn.




Het spel zit goed in elkaar en de missies en quests zijn leuk om te doen. Toch wordt het na een tijdje saai om steeds weer dezelfde Pokémon te vangen omdat je een klusje uit moet voeren waarbij je zijn aanval nodig hebt. De Pokémon in Shadows of Almia zijn grotendeels dezelfde Pokémon als in Pokémon Diamond/Pearl, maar de Almia-regio is nieuw. De verschillende gebieden in Almia hebben elk hun eigen charme en zien er verzorgd uit.