Lost Cities

Iedereen heeft wel eens gehoord van het spel Kolonisten van Catan. De uitgever van dit spel heeft echter meer tactische spellen op de markt gebracht zoals Carcassonne, en het recent ook op Xbox Live verschenen Lost Cities.

Het spel Lost Cities
Net als Carcassonne is ook Lost Cities heel simpel van opzet, en elke keer weer anders. Het spel wordt gespeeld met een set kaarten in vijf kleuren. Elke kleur heeft negen cijferkaarten met daarop de cijfers 2 tot en met 9, en een drietal verdubbelingskaarten. Door het uitspelen van kaarten kun je zogenaamde expedities starten. Met rode kaarten kun je een rode expeditie starten en met blauwe kaarten een blauwe expeditie. Een blauwe expeditie kun je alleen uitbouwen met blauwe kaarten. Kaarten mogen daarnaast alleen op volgorde van laag naar hoog gespeeld worden, waarbij verdubbelingskaarten de laagste kaarten zijn. Een gele vijf mag dus op een gele drie, maar een groene drie niet op een groene vijf of een groene drie op een witte verdubbelingskaart. Je speelt met één kaarten set tegen een tegenstander, dus slechts één speler kan een rode 10 uitspelen. Alleen van de verdubbelingskaarten zijn er meerdere en kunnen dus bij beide spelers tegelijk op tafel liggen, en je kan zien welke kaarten je tegenstander heeft neergelegd.

Het starten van een expeditie kost je twintig punten, en je kan er voor kiezen om bijvoorbeeld maar drie expedities te starten. Door genummerde kaarten neer te leggen kun je deze punten terugverdienen, waarbij het de bedoeling is om meer dan twintig punten neer te leggen zodat je winst maakt. Natuurlijk maak je meer winst door het neerleggen van hoge kaarten, maar als die eenmaal liggen dan mogen er geen lage kaarten meer bij. Dit kan verkeerd uit pakken als je enkel een 7 en een 8 hebt, en je de 9 en 10 waar je op hoopte niet in je handen krijgt. Goed nadenken wanneer je dus precies welke kaart uitspeelt is belangrijk. Mocht je geen kaart kunnen of willen spelen, dan kun je een kaart op de aflegstapel leggen. Dit brengt echter wel een risico met zich mee omdat je tegenstander, of jijzelf in een latere ronde, deze kaart op handen kan nemen, in plaats van een gedekte kaart van de stapel.

Naast de gewone kaarten zijn er nog de verdubbelingskaarten. Deze kaarten verdubbelen aan het eind van een ronde je punten voor die rij. Als je daar 5 pluspunten hebt wordt dat dus 10, 15, of 20. Maar als je 5 minpunten hebt, dan kan het ook min 20 worden, afhankelijk van hoeveel verdubbelingskaarten je hebt liggen. Tot slot kun je nog twintig bonuspunten verdienen als je minimaal acht kaarten van dezelfde kleur hebt liggen. Een ronde is afgelopen zodra de laatste kaart van de trekstapel is gepakt, kaarten die je op dat moment nog in je handen hebt zijn waardeloos. Hoewel de nu volgende uitleg misschien een beetje ingewikkeld klinkt heb je het spel na twee rondes wel door, in iedergeval de regels.

De game Lost Cities
Het grote voordeel van arcade-spelletjes is voor mij dat ze meestal redelijk kort zijn, en snel tussendoor te spelen zijn. Voor Lost Cities gaat dit zeker op, aangezien je met een volledig spel van drie rondes meestal maar een minuut of tien bezig bent. De besturing van de game werkt hieraan mee, doordat je al een volgende kaart kan selecteren die je uit wilt gaan spelen zodra de tegenstander zijn kaart uitgespeeld heeft, wat voor een hoog tempo zorgt. Kaarten worden automatisch gesorteerd op kleur en hoogte, en hoeveel (min)punten je momenteel per expeditie hebt wordt bijgehouden, net als het aantal kaarten dat nog op de trekstapel ligt. Het uitspelen van een kaart gaat heel simpel door een druk op de knop, maar hier kleeft tegelijkertijd een nadeel aan. Je kunt namelijk niet zomaar je kaart nog even terug op handen nemen als je per ongeluk de verkeerde kaart hebt uitgespeeld. Bezint eer ge begint dus.

Hoewel ik enige tijd geleden een nieuwe mooie grote TV heb gekocht, maakt Lost Cities daar helaas weinig gebruik van. Natuurlijk is het een kaartspel, dus grafisch hoeft het niet veel voor te stellen, maar de kaarten hadden in ieder geval iets beter in beeld gemogen zodat ze ook goed leesbaar zijn voor mensen met een kleine TV. Alle afbeeldingen in het spel zijn identiek aan de kaarten in de game, maar dit heeft verder geen invloed op de gameplay natuurlijk.