ATV Offroad Fury 4

Er wordt veel geklaagd over games die pas maanden later in Europa uit komen. ATV Offroad Fury 4 maakt het nog iets bonter, en komt pas 1,5 jaar later later aan in Europa. Is die tijd nuttig gebruikt om de game nog beter te maken, of is het verspilde tijd geweest?

Het modderracinggenre wordt steeds populairder. Was het voorheen alleen door de modder racen met een auto, tegenwoordig kan het met auto’s, motoren, quads, buggies... Eigenlijk met alles wat minimaal twee wielen heeft. ATV Offroad Fury 4 zou geen goede game zijn als het niet ook een uitgebreid scala aan voertuigen heeft. En met zo’n dertig verschillende brommobielen, verdeeld in vier voertuigtypen, heeft het spel in ieder geval aan die voorwaarde voldaan. Als je het spel begint moet je het echter doen met slechts twee voertuigen, een standaard motorfiets en een Quad. Beide voortuigen hebben en eigen besturing. Gas geven doe je natuurlijk gewoon op dezelfde manier, maar als je hard de bocht om gaat op je motor zul je onderuit glijden, terwijl je Quad veel stabieler is en dus gemakkelijker stuurt. Zoals Cruijff ooit zei, \"Elk voordeel hep z\'n nadeel!\", want het snelheidsgevoel van een quad is veel minder dan dat van een motor.

Zoals elke race-game is het spel onderverdeeld in een aantal gamemodi. Quick Race is als je zonder gedoe even een race wil rijden, maar ga je voor het echte werk dan moet je de Story-mode natuurlijk hebben. Zoals altijd is het verhaal van bedroevend niveau, maar het is dan ook een race-game, die moet het van het racen hebben niet van het verhaal. En met dat racen zit het wel snor. Voordat je gaat beginnen moet je eerst een mannetje of vrouwtje maken. Het verschil tussen deze twee is moeilijk te zien. De uiterlijke kenmerken van een vrouw zitten goed ingesnoerd en eigenlijk verraadt naast het iets kleinere postuur alleen de lange vlecht aan de achterkant dat het om een vrouw gaat. Voor de paar centimeter huid die uit het motorpak steekt kun je ook nog een huidskleur kiezen, en mocht je als vrouw aan de slag gaan dan kun je ook nog de kleur van je vlecht kiezen. Allemaal leuk bedacht om het spel iets persoonlijker te maken, maar tegelijkertijd een beetje zonde van de moeite want het valt amper op. Wat een stuk leuker is zijn de mogelijkheden om zelf een motorpakdesign uit te zoeken in jouw favoriete kleuren en je voertuig zelf aan te kleden met reclame en logo’s.

Heb je je coureur gekozen dan gaat het echte werk beginnen. Door middel van wat simpele filmpjes wordt het verhaal verteld, wat er op neerkomt dat je races moet gaan winnen. Racen is niet altijd simpelweg rondjes rijden en als een van de eersten over de finish komen, maar ook punten verdienen door mooie sprongen en tricks bijvoorbeeld of een race van A naar B. Deze races zijn het leukste en niet alleen omdat je niet steeds hetzelfde rondje hoeft te rijden; je mag je route naar je eindbestemming zelf uitzoeken, en meestal heb je daarvoor meerdere mogelijkheden. Vaak zijn bepaalde routes wel beter geschikt voor specifieke voortuigen en dat wordt aangegeven met kleurtjes. De voertuigen die je verzamelt kun je gaanderweg upgraden door punten te verdienen met races. Hierdoor kun je je voertuig uitrusten met bijvoorbeeld een betere motor, of nieuwe banden.

Eén van de leukste extra’s die de game biedt, is de mogelijkheid om eigen tracks te maken. Dit is heel simplistisch, je hebt een veld met vakjes en in een aantal vakjes leg je een baan en de rest blijft zand. Hoe je baan er precies uitziet kun je zelf kiezen. Je hebt de keuze uit onder meer haarspeldbochten, hobbels, schansen en kruisingen om je parcours mee op te leuken. Op vakjes die je niet gebruikt kun je wat bomen en dingen neerzetten om je parcours meer uitstraling te geven, en daarna kun je je track gaan uitproberen. Mocht het een geslaagde track zijn dan kun je hem opslaan en online delen met andere modderfans.

ATV Offroad Fury 4 blijft natuurlijk een PlayStation 2-game, en dat is duidelijk te zien aan de graphics van het spel. Hoewel het voor de PS2 een erg mooi spel is, valt het heel erg tegen in vergelijking met bijvoorbeeld Motorstorm voor de PlayStation 3. Natuurlijk valt dit amper te vergelijken, maar de keuze van Sony om deze game exclusief op de PlayStation 2 uit te brengen is discutabel te noemen, met de kracht van de PlayStation 3 had deze game nog beter uit de verf kunnen komen. Naast een nieuw likje verf hadden de lange laadtijden, vooral bij de trackeditor, een stuk kunnejn worden ingekort. Daarnaast biedt het spel een aantal online mogelijkheden, en online gamen is op de PlayStation 2 nooit echt goed uit de verf gekomen, vooral niet nu alle hardcore-gamers al zijn overgestapt op PSN van de PlayStation 3. Als je echter kijkt naar wat de game nu al op de PlayStation 2 biedt, dan kun je alleen maar watertanden van wat een vervolg voor de PlayStation 3 zal gaan bieden. Motorstorm krijgt serieuze concurrentie.