Fifa Street 3

Vroeger was ik altijd fervent voetballer, maar met het studentenleven is dat wat minder geworden. Op straat voetballen deed ik vroeger ook nog wel eens, dus reden te over om FIFA Street 3 uit te proberen.

FIFA Street 3 is de nieuwste telg van EA in de FIFA Street-serie. FIFA Street gaat niet over normaal voetbal op een groot veld maar, zoals de naam al een beetje verraadt, over voetbal ergens op een binnenplaatsje waar net genoeg ruimte is om leuke trucjes uit te halen. Op de straat dus. In FIFA Street 3 ga je met een team van vijf voetballers ten strijde tegen andere teams. Dit kan een landenteam zijn, maar ook een speciaal gemaakt straatteam. Het hoofddoel is net als bij gewoon voetbal natuurlijk winst, maar dat gaat niet zomaar. Op straat gaat het om \'mooi\' voetbal, mooie acties hebben in FIFA Street 3 dan ook meer effect, zo zitten \'mooie\' goals dus ook eerder.

Voetballers heb je in allerlei soorten en maten en zo kent ook FIFA Street 3 zijn eigen soorten voetballers genaamd specialisten. Naast keepers zijn er vier soorten specialisten met elk hun eigen specialiteit. Dit wordt aangegeven door middel van een icoontje naast de spelers naam. Tricksters zijn spelers die de tegenstander helemaal dol kunnen maken en alle hoeken van het veld kunnen laten zien. Finishers zijn goed in het scoren van goals. Enforcers zijn de verdedigers, ze zijn beter in het afpakken van de bal en kunnen deze dan ook gelijk weer goed door passen. Playmakers zijn de echte spelverdelers. Ze ontvangen de bal van je Enforcer en geven deze door aan de frontlinies. Het verschil tussen de soorten voetballers is tijdens het spelen duidelijk merkbaar, zo zal een Enforcer niet makkelijk scoren, en zal een Finisher bijna iedereen langs hem laten lopen.

De trucjes zijn zo onmogelijk en over-the-top als maar kan. Spelers kunnen oneindig hooghouden en vervolgens een volley-pass over de gehele lengte van het veld op de borst van een medespeler leggen. Ook met de bal aan de voet een salto tegen de muur maken is zo gedaan. Daar zitten ook wel leuke variaties in. Als je bijvoorbeeld tegen een muur aan een salto maakt, en daar middenin op de pass-knop drukt, zal de bal midden in de manoeuvre (terwijl de speler op zijn kop hangt) naar een medespeler gepasst worden. Ook tien minuten lang hooghouden terwijl je over het veld loopt en tegenstanders ontwijkt is dagelijkse kost voor de voetballers uit FIFA Street 3.

Dan is er nog de GameBreaker. Als je trucjes uithaalt zoals hooghouden en de bal voorbij tegenstanders slepen vult de GameBreaker balk zich met geel. Vuur je daarna een schot op goal af dan zet je je opgespaarde stuk balk \'vast\', waardoor hij blauw wordt. Heb je weer een stuk geel erbij? Nog een keer schieten om ook dat stuk vast te zetten. Je hebt dan dus een geel en een blauw stuk balk. Het gele stuk loopt op den duur langzaam leeg, en als je tegenstander scoort verdwijnt deze zelfs helemaal. Je blauwe stuk blijft zoals het is en staat dus ook vast. Is je balk vol en helemaal blauw? Dan gaat hij knipperen en kun je met de rechter schouder button de GameBreaker activeren. Wanneer je dit doet wordt het scherm een beetje grijzig en gaan de schoenen van spelers gloeien. Leuk bij-effect is dat je spelers zolang je GameBreaker loopt alle vier de specialisten tegelijk zijn.

Nu wil je natuurlijk het \'veld\' op. Dat kan in zes verschillende speltypes. Je hebt de timed match en first to X goals. Er is een score difference type, waarbij je een aantal goals voorsprong op je tegenstander moet zien te nemen. Ook kun je five-a-side spelen. Wat een timed match zonder GameBreakers is. Je kunt ook kiezen dat je alleen in GameBreaker status mag scoren, of dat juist alleen uit de lucht gescoorde goals meetellen.

FIFA Street 3 kent een aantal game modes. Naast de gebruikelijke Play Now-mode waar je direct een wedstrijd kunt spelen en Practice-mode waar je zonder tegenstander al je kunsten kunt verbeteren is er de FIFA Street Challenge. In de Challenge mode moet je het opnemen tegen een reeks teams, en per team een aantal challenges voltooien. Dit komt neer op twee tot zes verschillende soorten wedstrijden tegen dat team spelen. Ook is er de Head To Head-mode, waar je samen met een vriend op je Xbox een Best of X-toernooi in één van de wedstrijdmodi kunt spelen. Als laatste is er een Playground Picks-mode. Hierin ga je samen met je tegenstander uit één team om de beurt een speler kiezen, waarmee je dan tegen elkaar speelt.

Online is er in FIFA Street 3 helaas weinig te beleven. Er zijn weinig mensen online, zo stond ik bijvoorbeeld nadat ik een paar wedstrijden verloren had nog steeds 3000e op de wereldranglijst en moet je vaak wel even wachten tot er een match voor je gevonden is. Leuke extra aan de Online-mode is de World Challenge, waar je een gewone wedstrijd kunt spelen terwijl je een land representeert. Zo kunnen spelers hun eigen land naar de top spelen. Helaas is ook hier Nederland afwezig.