NBA 2K8

Het loopt tegen het einde van het jaar, de tijd waarin de vele sportgames weer op de markt verschijnen in hun jaarlijkse editie. Een genre wat in Nederland (en de rest van Europa) nooit echt populair is geweest is basketbal. Waar dit één van de grootste sporten is in Amerika (naast American Football en Baseball), is het in Europa nooit echt aangeslagen. Wekelijks gaan er niet meer dan een paar honderd wedstrijden van de clubs uit de Nederlandse eredivisie. Ikzelf had vroeger een paar jaar een seizoenskaart voor EBBC, tegenwoordig Eiffeltowers Den Bosch, en daarom leek het me wel eens leuk om een NBA-game te spelen, ondanks dat mijn kennis van de regels nogal gebrekkig is.

Zoals te verwachten valt is NBA 2K8 volledig aangepast aan het seizoen. Dus alle clubs kennen de teams zoals ze waren aan het begin. Tevens zijn alle statistieken van vorig jaar toegevoegd aan de game, opdat je kunt zien wat de prestaties van de clubs waren in het afgelopen jaar. Het concept van het spel is dan ook dat je mee gaat doen aan de NBA om de prestatie van je club van het vorige seizoen te evenaren en in veel gevallen te verbeteren. Gelukkig is er meer te doen dan dat, want alleen de competitie zou ook vervelend worden. Er zijn wat minigames, waarmee je je skills kunt oefenen (als je die hebt ten minste), zoals 3-punters werpen in hoog tempo of een-op-een spelen. Heel lang blijven ze niet leuk, maar wel even grappig.

De NBA-serie van Take Two staat in Amerika bekend als de beste basketbal-ervaring die je via een game kunt krijgen. Dit houdt dus in dat het een simulatie is van deze sport. Helaas betekent dit voor gamers die niet heel bekend zijn met de sport of de games van Take Two dat dit geen erg fijne games zijn om even te basketballen. Waar het spel voor mij bijvoorbeeld eerst nog beperkt moet blijven tot passen, schieten en dunken gaat deze game zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad al stukken verder. Ik moet dan ook tot mijn schande bekennen dat ik zelfs na uren spelen de besturing nog niet volledig onder de knie had om zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad te winnen. Nu heeft dit er ook mee te maken dat de Knicks nu eenmaal geen geweldig team hebben, maar het is toch opvallend dat de game zo lastig te leren is.

Wat is dan het probleem met de besturing? Wel, het is meer dan simpel passen en schieten. Zo moet je voor een mooie dunk al op vier verschillende knoppen drukken in een goede volgorde en dit alles goed getimed. Je kunt ook een gewone dunk maken met een sprint en schieten op het juiste moment, maar hier heb je bijzonder veel ruimte voor nodig en de combinatiemogelijkheden zorgen dat je om tegenstanders heen kan lopen om het spectaculair af te maken. Zo gaat het verder met de besturing. Je zult moeten zorgen dat spelers vrijlopen, je zult op je juiste manier door de verdediging van de tegenstanders heen moeten komen en op het perfecte moment schieten, met ook nog eens de juiste speler. Makkelijk is het niet, maar het is wel basketbal zoals dat in de NBA gespeeld wordt.

Ik moet wel zeggen dat als je eenmaal enigszins gewend bent aan de besturing, de game je ook echt een heerlijke ervaring biedt. In de association-mode, hierin neem je de controle over een team en regel je ook dingen als transfers, worden je kunsten stevig op de proef gesteld en zeker als je met een minder team speelt zul je moeten vechten voor elke overwinning. Deze mode biedt ook vele uren vermaak, want als je bedenkt dat een wedstrijd uit vier kwarten bestaat, die je vaak toch minimaal vijf minuten wilt laten duren en je bedenkt dan ook dat een seizoen dik tachtig wedstrijden kent kun je wel uitrekenen hoe lang je bezig bent voordat je de play-offs gehaald hebt, als je die al haalt natuurlijk.

Op online gebied heeft NBA 2K8 meer dan genoeg te bieden voor de fans. Van de standaard ranked en unranked wedstrijden, tot het afwerken van een volledig seizoen. Je kunt ook kleinere toernooien opzetten als je gewoon even met vrienden wat onderlinge competitie wilt opzetten. Je kunt zelfs alle minigames uit de Blacktop spelen zoals het genoemde een-tegen-een of dunken. Je kunt met maximaal acht spelers tegelijk online (op de PlayStation 3 kan het met tien spelers), waardoor je dus meer dan even bezig zult zijn online (Ook hier ervan uitgaande dat je vier kwarten speelt van ieder vijf minuten). Ben je eenmaal aan het spelen dan loopt alles lekker soepel. Lag zou dodelijk zijn voor een snelle sport als basketbal, maar daar heb je gelukkig nooit last van, zo wordt een wedstrijd ook echt een competitie tussen twee spelers en wint diegene die ook echt het beste is.