Endless Ocean

Er zijn talloze games op de markt zonder echt doel waarbij De Sims, Nintendogs en Animal Crossing misschien wel de bekendste zijn. Aan dit rijtje met games kunnen we nu een nieuwe Wii-titel toevoegen: Endless Ocean. Endless Ocean is een soort duiksim waarin jij als diepzeeduiker de oceaan in moet. Er is in principe geen doel, je kunt rustig rondzwemmen met de vissen. Wel komen er af en toe e-mails binnen van ‘The Company’. In deze mails staan verzoeken en/of opdrachten die je kunt uitvoeren. Soms houdt dit in dat je een bepaald gebied in kaart moet brengen en soms moet je een vis onderzoeken. Niet echt spannende opdrachten dus, maar het is een leuke afwisseling tussen het doelloos rondzwemmen. Je moet bij het uitkiezen van de opdrachten overigens wel letten op de eventuele tijdslimieten. Sommige opdrachten zijn bijvoorbeeld maar een week beschikbaar en vervallen daarna.

De besturing van de game gaat volledig met de Wiimote, de Nunchuck is niet nodig. Op de boot wijs je waar je heen wilt en gebruik je het voorwerp met de A-knop. Wil je bijvoorbeeld de kajuit in dan wijs je op de deur en klik je op A.
Interessanter is hoe de besturing onder water werkt. Als je in het water ligt dan kun je rondkijken met de aanwijsfuncties van de Wiimote. Links, bovenin beeld wordt dan aangegeven in welke windrichting je kijkt. Als je nu op B drukt dan zal je de richting op gaan waar je heen kijkt. Vind je dat te lastig, dan kun je er ook voor kiezen om op – te drukken, je zult dan automatisch gaan zwemmen. Er zit verder geen verschil in het zwemmen, je kunt kiezen wat je zelf het fijnst vindt.

Wil je met de vissen in contact komen dan moet je ze aanwijzen en op A drukken. Hierdoor zoom je als het ware in op de vis en kun je zijn of haar bewegingen volgen. Op dat moment kun je de vis ook gaan voeren of aanraken. Hoe meer je dit doet hoe meer je te weten komt over de vis. Er zijn in totaal drie niveaus van kennis over de vis waarbij er steeds meer info vrij komt.

Buiten het verzamelen van visinformatie kun je ook steeds meer uitrusting verzamelen. Het goed volbrengen van de opdrachten levert je vaak items op. Voorwerpen die je krijgt zijn dan weer in de game te gebruiken. Een onderwater-stift laat je aantekeningen maken onder water en met de camera kun je foto’s maken. Als je ver genoeg in het spel vordert komt er zelfs een aquarium beschikbaar op de boot waarin je vissen kunt stoppen die je vangt tijdens je duiktochten.