Metal Slug Anthology

De geschiedenis van Metal Slug gaat al een behoorlijke tijd terug: naar de tijd van Neo-Geo en arcadehallen. De side-scrolling platformer Metal Slug: Super Vehicle 001 was een gigantische hit, en heeft menig zak geleegd van kleingeld. Latere delen zijn geport naar de PlayStation, PlayStation 2, Sega Saturn, Xbox en Game Boy Advance. Nu brengt developer SNK Metal Slug Anthology uit, een verzameling van zeven Metal Slug games. Maar is dit niet wat teveel van hetzelfde?

De Metal Slug games hebben een vrij basic concept: schiet constant, schiet raak en ontwijk alles wat naar je toe komt. In deze 2D side-scrolling platformers is het jouw taak om alle vijanden te verpletteren met je pistool, dat dankzij veelvuldig gevonden upgrades vervangen kan worden door allerlei ander wapentuig. Vlammenwerpers, doelzoekende raketten, machinegeweren: alles is mogelijk. Ook de granaten die je tot je beschikking hebt kunnen geupgrade worden tot molotov-cocktails of andere varianten die nog effectiever vijanden vermorzelen. De vijanden zijn namelijk niet alleen gevarieerd, maar vooral met veel: niet zelden zullen er meer dan tien vijanden en twee tanks of andere stalen oorlogsapparaten tegelijk op je scherm te vinden zijn. In zulke onoverzichtelijke taken moet je je hoofd koel houden en zoveel mogelijk kapotschieten voordat je, onvermijdelijk, het loodje legt. Deze hectiek vat Metal Slug goed samen: veel vijanden, veel overdreven wapens en veel chaos.

Tussen het schieten door vind je regelmatig nog een Prisoner of War die je kan bevrijden en die jou verder op weg helpt met items; variërend van wat extra ammunitie tot een gebraden kip die je wat punten opbrengt. Ook vind je in de levels af en toe een voertuig waar je in kan klimmen, om vervolgens met vernieuwde kracht dood en verderf om je heen te zaaien.

Metal Slug is één van de weinige arcade-spellen die de tand des tijds goed heeft doorstaan. De graphics zien er nog steeds erg goed uit in 2D, en doen absoluut niet verouderd aan. De muziek is ook nog goed, hoewel de geluidseffecten en het gebrek aan afwisseling enigszins ouderwets aandoen. De gameplay is echter nog steeds fantastisch: veel chaos, veel schieten en vooral veel doodgaan in een hectische omgeving is ontzettend gaaf. De cartoony stijl en maffe humor zorgen vaak voor een glimlach op je gezicht terwijl je nog een paar soldaten in de fik zet met je vlammenwerper. Ook de enorme, zwaar over-the-top eindbazen zijn goed gevonden en hebben erg veel detail, waardoor dit spel, ook nu nog, een feest blijft om te spelen.

Zoals gezegd zijn er zeven games te vinden in deze verzameling: Metal Slug, Metal Slug 2, Metal Slug X (een remake van Metal Slug 2), Metal Slug 3, Metal Slug 4, Metal Slug 5 en tenslotte de niet eerder uitgebrachte Metal Slug 6. Veel variatie binnen de spellen zul je niet vinden, hoewel fans van de serie de subtiele veranderingen zeker wel op zullen merken en waarderen of juist als verpesting van het concept zullen zien. Voor diegenen die nog geen kennis hebben gemaakt met de gameserie is het wellicht wat meer van hetzelfde, maar toch is er enige afwisseling in gameplay. Dankzij de twee-speler modus is er een hoop extra plezier aan te beleven, aangezien iedereen dit spel op kan pakken en kan spelen.
Om nog wat meer content aan het geheel toe te voegen zijn er unlockable concept art galleries, muziek en een vraag-en-antwoord filmpje: niet geweldig, maar wel de moeite van het bekijken waard.