Pirates of the Caribbean: At World's End

Filmgames doen het over het algemeen niet erg goed in de maatschappij; daarom dat ik deze game met gemengde gevoelens gespeeld heb. Heel vaak is een filmgame zeer matig, en worden de mogelijkheden van de console/PC helemáál niet benut. Dat filmgames het over het algemeen niet goed doen, ligt dan ook vaak aan de graphics.
Ze doen echt onder aan het huidige aanbod van games, en verkopen daardoor veel minder. Maar goed, nieuwe game, nieuwe kansen ..

En dat wordt maar weer eens bewezen als je de personages voor het eerst op je scherm ziet. Ze lijken als twee druppels water op het evenbeeld. Ook de animaties zijn erg sterk gedaan; als je rent zullen de haren van Jack erg realistisch meebewegen, en vooral de vreemde handgebaren en het loopje van Jack wordt erg sterk neergezet.

De omgevingen zien er ook gedetailleerd uit, maar zorgen erg vaak voor verwarring. Als je een bepaalde deur moet openen ben je een (te) lange tijd bezig om deze te vinden, omdat alle deuren er precies hetzelfde uit zien en alleen bij de deur die jij moet openen het symbooltje verschijnt om de deur te openen. Dit is erg vervelend omdat je er veel tijd mee verliest, en dat haalt de snelheid zeer sterk omlaag.

Met de animaties van Jack zit het dus wel pluis, maar als je die van bijvoorbeeld Elizabeth bekijkt zie je toch dat er niet aan alles evenveel aandacht is besteed; de haren lijken als een pruik erg stug op het hoofd te zitten, en dit is toch wel jammer als je Jack en Elizabeth naast elkaar ziet staan. Ook aan de omgevingen is niet veel gedaan qua animatie. Gedetailleerd zijn ze wel, maar als je je zwaard tegen de muur zwaait gebeurt er niks, geen leuke kras op de muur en geen afbrokkelende stenen.

Maar goed, de game is natuurlijk niet gemaakt om als een kip zonder kop met je zwaard op een muur in te gaan hakken. Het gaat erom hoe je de vijanden uitschakelt. Er zijn meerdere tactieken om je vijand uit te schakelen. Als je 2 of 3 keer op de verdediging van een \'normale\' vijand in hakt zal deze jou de rug toe keren, waarna jij hem een lekkere haal over de rug kan geven met je zwaard. Ook kan je hem bij zijn kraag grijpen en hem 3 keer een schop of een klap verkopen, waarna hij dood neervalt. Dit alles is af te wisselen met af en toe een dolk die je in de borstkas van de tegenstander gooit, of een pistoolschot. Na een tijdje wordt dit wel érg eenzijdig, omdat er totaal geen afwisseling inzit, je steeds dezelfde move doet en het slachtoffer zich steeds op precies hetzelfde moment overgeeft.

De oplettende lezer heeft wel opgemerkt dat ik zojuist over \'normale\' vijanden sprak. Gelukkig mag je ook af en toe duelleren met een sterkere vijand. Dit doe je door wisselend te blocken en aan te vallen. Dat doe je door met je linkerpookje op het juiste moment omhoog, omlaag of vooruit te bewegen.

Wat de score van deze game erg omlaag haalt is de belabberde besturing en het ontbreken van normale logica. Er zijn heel veel leuke controllercombinaties, maar ik zou er zo uit mijn hoofd geen één kunnen noemen omdat dit te complex is. Wel is het leuk om een combo te gebruiken op je vijand; als je met een \'normale\' vijand aan het vechten bent kan je na een tijdje een combo (Jackanisme) benuttigen. Dit doe je door een bepaalde toetsencombinatie (die in beeld komt te staan) in te drukken. Als je dit heb gedaan zal er een leuke move gedaan worden waarbij het zwaard dwars door het lichaam van de tegenstander gaat.

Om nog even door te gaan over de besturing: deze word je niet gemakkelijker gemaakt door de belabberde camera. Je moet hem zelf besturen (wat sowieso al niet zo\'n succes is), maar je doet er ook nog een hele tijd over om aan te wennen. na een tijdje zit dit wel pluis, maar als je door je tegenstander in je rug wordt aangevallen is er geen kans dat je op tijd herstelt, omdat je eerst je camera moet draaien en dan moet aanvallen.

Wat ook erg jammer is, is dat er geen druppeltje bloed vloeit. Begrijp me niet verkeerd, bloed maakt de game niet, maar als je met een zwaard door de maag van een vijand gaat en hem er daarna weer vlekkeloos uittrekt, is er toch echt iets niet goed. Deze game is beoordeeld voor personen van 16 jaar en ouder, wat dus ook geen reden kan zijn dat er geen bloed in de game zit.

Met het idee om zowel de 2e als de 3e film in de game te zetten nam Disney Interactive een erg grote gok. Deze pakte dan ook niet helemaal goed uit. Het is té groot, té veel actie en een té groot verhaal voor één game. Daarom worden er ook complete scenario\'s en locaties weggelaten. Tegelijkertijd zijn er ook weer erg overbodige scene\'s; scènes die niet van belang zijn voor het verdere verloop van het verhaal. Zo wordt Elizabeth meegenomen door de uit Singapore afkomstige piratenleider Sao Feng, waarbij ze meer te weten komt over haar lotsbestemming. Vervolgens wordt hier niets meer meegedaan.