Mario Strikers Charged Football

Zo\'n anderhalf jaar geleden verscheen de eerste Mario voetbalgame, Mario Smash Football, voor de GameCube en nu is het de beurt aan de Wii. De naam is nu Mario Strikers Charged Football en we kunnen voor het eerst met de Wii online gamen! Ondanks dat het een vervolg is, en de game vrij veel op zijn Cube-voorganger lijkt, toch een belangrijke Wii-game dus!

Mario Strikers Charged Football voor de Wii kent een aantal verschillende spelmodi waaruit je kunt kiezen. De twee belangrijkste zijn de Striker Cup en de online wedstrijden. De Striker Cup is een competitie-opzet waarin je elk toernooi moet winnen om zo uiteindelijk de Striker Cup te winnen. Uiteraard worden de tegenstanders steeds beter als je verder in de game komt. Flink oefenen wordt aangeraden.

Naast de Striker Cup zijn er nog een aantal offline modi: Domination (kies je eigen regels en spel een vriendschappelijke wedstrijd), Striker Challenges (kies een personage en probeer de uitdagingen te voltooien), Strikers ABC (training, tutorial), Hall of Fame (bekijk je gewonnen trofeeën) en opties (duh). Van deze mogelijkheden is vooral Strikers ABC erg handig aangezien je hier uitleg krijgt en meteen kunt oefenen. De challenges zijn op zich wel aardig, maar kunnen niet echt heel lang boeien. Over het online gedeelte lees je alles op de volgende pagina!

De gameplay in Mario Strikers komt overeen met de gameplay in Mario Smash Football; in beide games speel je een partygame die gebaseerd is op de populaire sport voetbal. Er zijn echter geen scheidsrechters en het gebruik van harde tackels en typische Mario items (schilden en bananen bijvoorbeeld) is toegestaan. Ook zijn er superschoten die meerdere doelpunten waard zijn. Het enige verschil met de Cube-versie is eigenlijk dat je de superschoten nu kunt tegenhouden met je keeper. Zodra je tegenstander een superschot heeft gelanceerd krijg je een apart scherm waarop je de geschoten ballen ziet verschijnen. Richt met de Wiimote op deze ballen en druk op A om ze uit je goal te houden. Door deze nieuwe toevoeging zijn de superschoten niet zo krachtig meer als in het eerste deel.

Qua besturing verschilt Mario Strikers ook niet echt van Mario Smash Football, het is nog steeds dribbelen, passen, schieten en tackelen. Alleen speel je nu met twee losse controllers (Nunchuck en Wiimote) in plaats van een vaste (Cube controller). Het lopen gaat via de analoge stick op de Nunchuck en schieten en passen via A en B op de Wiimote.
Wat betreft speciale motion controls is het ook niet echt interessant, de enige beweegfuncties die in de game verwerkt zitten zijn de tackle (waarvoor je de Wiimote heen en weer moet schudden) en het schudden van de Nunchuck om de tegenstander te verhinderen een superschot te laten lossen.

Over het algemeen kun je zeggen dat het offline-gedeelte van Mario Strikers vrijwel identiek is aan Mario Smash Football. Er zitten wat tweaks in gameplay en besturing en ook grafisch zit er duidelijk verbetering in, maar het is nog niet echt een aankoop waard als je de Cube-versie hebt. Laten we eens kijken of het online gedeelte van de game leuke dingen kan toevoegen...