Ancient Wars: Sparta

Is er dan niets goeds te vertellen over dit spel? Natuurlijk wel, er zijn een aantal interessante nieuwigheden. Zo kun je je units helemaal naar wens uitrusten met wapens en schilden die je hebt geresearched. Kies bij de barracks voor een sterke soldaat met een groot schild en een harpoen, of maak bij de archery een snellere soldaat met slingshot of speer. Je kan tien verschillende samenstellingen saven onder je zelfgekozen naam, zodat je ze vervolgens op de bekende manier met een enkele muisklik kan trainen. Jammer is dan weer dat het trainen van een unit een volle minuut duurt, en je als je leger faalde in de aanval het tientallen minuten duurt om opnieuw een redelijk leger op te bouwen.

<\/center>

Erg tof zijn de gevechten die zich op het water afspelen: de verschillende soorten boten kunnen andere boten rammen, of deze enteren en met je zelf-uitgekozen crew onder de voet lopen, waarna deze in jouw bezit komt. De boten besturen niet altijd even makkelijk en reageren wat traag, maar met een groter aantal boten tegelijk op zee voelt het al snel alsof je een ware zeeslag voert met je armada, een gevoel waar eigenlijk geen enkele RTS goed in is geslaagd.

De drie verschillende volkeren die je kunt spelen, Perzië, Egypte en Sparta, bieden enige variatie, maar de basics blijven overal hetzelfde. Elk volk heeft z\\\'n eigen unieke unit die een klein voordeel kan bieden ten opzichte van de tegenstander, maar dit voordeel is niet doorslaggevend genoeg om blind voor deze units te kiezen.

Het verhaal dat wordt verteld is behoorlijk interessant. Koning Leonidas, klaar om de Perzen van Xerxes in mootjes te hakken in de slag van Thermopylae, \\\'vertelt\\\' het verhaal achter zijn motivatie om de Perzen tegen te houden, wat jij dus naspeelt. Ook de Egyptenaren, die vechten om onder het juk van de Perzen uit te komen, hebben een goede verhaallijn, evenals de Perzen zelf. Jammer blijft alleen dat alles wat dit verhaal moet vertellen - de voice-acting, de filmpjes, en de dialogen - van een belabberd niveau zijn, zodat je je erg in moet leven wil je enigszins het verhaal ingezogen worden. Mij is dat in ieder geval maar matigjes gelukt.

<\/center>

De graphics zijn, afgezien van de verschrikkelijk lelijk gecomprimeerde tussenfilmpjes, bijzonder mooi. Schaduwen zien er goed uit, de 3D-modellen zijn erg mooi en de feel van het spel is erg tof. Ook de muziek en de geluidseffecten zijn in orde, zij het af en toe wat basic. Er zijn ook wat physics in het spel verwerkt, maar deze spelen een minimale rol en zie je eigenlijk alleen als je een boobytrap activeert die een berg stenen over je leger doet rollen.