Marvel: Ultimate Alliance

Wat doe je als rechtgeaarde superheld wanneer de wereld nu eens niet door één superschurk bedreigd wordt, maar door een hele bende van superschurken? Juistem, je belt even wat rond en voor je het weet strijden Thor, Wolverine, Colussus, Spider-Man, Ghost Rider, Deadpool en al die anderen samen voor gerechtigheid. Hoezee!

Marvel: Ultimate Alliance is een team-based Action RPG zoals we die eerder zagen bij de twee eveneens door Activision uitgegeven X-Men Legends spellen. Waar bij de X-Men Legends games het RPG-deel nog de boventoon voerde, heeft men bij Marvel: Ultimate Alliance er voor gekozen om de nadruk meer bij de actie te leggen. Het resultaat is dat de game meer als een comic-verhaal aanvoelt, doordat de speelsnelheid een stuk hoger ligt. Je hoeft geen lastige keuzes meer te maken over of je Wolverine nu meer healthpunten of juist dat kleine beetje meer aanvalskracht moet geven; dat wordt allemaal automatisch afgehandeld.
Het enige waar je wel over kunt beslissen, als je dat wilt, is welke hoe de verkregen superpower-punten verdeeld worden en hoe de gevonden uitrusting verdeeld wordt. Mijn ervaring is echter dat de AI deze verdeling uitstekend doet, en ik voelde dan ook niet de behoefte om de beslissingen die de AI nam terug te draaien. Elke keer dat je helden een nieuw ervaringsniveau bereiken ontvangen ze een superpowerpunt. Hiermee kun je nieuwe powers beschikbaar maken voor gebruik in het gevecht of reeds beschikbare powers krachtiger maken.

Hoewel er uiteindelijk een half leger aan superhelden tot je beschikking zal staan, begin je met een handjevol superhelden. Het eerste level speel je, wegens de verhaallijn, grotendeels verplicht met Spider-Man, Thor, Wolverine en Captain America, maar al gauw kun je kiezen uit een clubje zeer respectabele superhelden om je team te vormen. Tijdens het spel zullen steeds meer superhelden zich bij je team voegen.
Je speelt steeds met vier helden en bij de keuze van superhelden is het belangrijk in acht te nemen welke superpowers elkaar aanvullen. Liefhebbers van de X-Men-comics en ook van de derde X-Men-film kennen inmiddels de truuk die Colussus en Wolverine samen uit kunnen halen. Door met Colussus Wolverine op te pakken kun je hem naar een vijand smijten en Wolverine zal de vijand in kwestie trakteren op een setje adamantium klauwen. Van dit soort combinaties zitten er een aantal in het spel verborgen en door slim superhelden te combineren kun je de meest krachtige combinaties maken, die ook weer eens extra schade toedoen aan wie er ook in de weg staat. Wanneer je een dergelijke combi-aanval uitvoert komt er een berichtje in beeld wie de aanval uitvoerden en de naam van de aanval.

De besturing van de helden verloopt erg soepel. Hoewel de camera af en toe rare standpunten inneemt is deze vrij simpel bij te stellen met het rechterpookje. Zoals een actie-gerichte hack-n-slash RPG betaamt is de besturing vrij simpel. Je hebt twee aanvalsknoppen, één voor een lichte en één voor een zware aanval, een knop om te springen en een knop om mee te blokkeren. Met de R2-knop activeer je het superpowerpaneel, waardoor je middels driehoekje, blokje, cirkeltje of kruisje de desbetreffende power kunt activeren. In het begin is dit nog erg wennen, maar na verloop van tijd weet je exact welke held welke powers onder welke knop heeft zitten.
Als je een aanvalspower gebruikt en tegelijk de SIXAXIS snel naar beneden duwt, wordt de aanval bovendien nog eens extra krachtig. Als je dit succesvol doet, zie je een goudgele gloed om de held verschijnen: een visuele bevestiging dat je SIXAXIS-boost gelukt is.
Tijden het spel kom je ook tegenstanders met een schild tegen. Het devies is dan om deze tegenstanders van achteren aan te vallen, maar leuker is natuurlijk om de schilden af te pakken. Dit doe je door op blokje te drukken en vervolgens de controller heen en weer te schudden.

Per superheld kun je vier kostuums vrijspelen, ieder gebaseerd op een andere comic-versie of op de film-versie van het betreffende karakter. Per kostuum krijgt het karakter een boost in bepaalde eigenschappen, zoals health, aanvalskracht of maximale hoeveelheid superpowerenergie, die je nog eens kunt verbeteren door tokens uit te geven. Deze tokens verzamel je tijdens het spelen en zitten \'verborgen\' in vrijwel alles wat stuk kan, inclusief vijanden en bepaalde onderdelen van de omgeving. Wolverine-fans kunnen gerust ademhalen: de okergele met bruine classic outfit van Logan zit ook in het spel.