Def Jam Icon

Def Jam Icon is het vervolg op Def Jam Fight for New York en is exclusief voor de next-gen consoles. Eerder hadden we al de 360-review en nu dus ook eentje voor de PS3. Qua opzet is de game exact hetzelfde als de 360-versie alleen mist de PS3-variant natuurlijk de achievements.

Het hoofddoel van de game is dat jij als straatneger bij een platenlabel gaat werken om daar jezelf belangrijk te maken voor Meneer Carver. Meneer Carver is de baas van het platenlabel en stuurt je er op uit om bijvoorbeeld opdringerige fans bij artiesten weg te slaan of om concurrerende managers duidelijk te maken dat ze niet gewenst zijn. Langzaam groeit je reputatie en je cashflow en daar draait het uiteindelijk allemaal om. Respect.

Als je begint aan de Build a Label mode kies je een personage en deze kun je helemaal aanpassen aan je eigen voorkeur. Huidskleur, grootte van de neus en de vorm van je voorhoofd, het is allemaal aan te passen. Nadat je het uiterlijk klaar hebt kies je de gewenste vechtvorm (kies je voor kracht, of voor snelheid of een combinatie daarvan) en je kunt los. De eerste match begint in een club waar je een of andere mafkees in elkaar moet beuken omdat hij een drankje over je shirt knoeide. Wat denkt \'ie wel niet!

Het vechten in Def Jam Icon is ietwat veranderd in vergelijking met vorige Def Jam-games. Simpelweg beuken zit er niet echt meer in en ook kun je niet meer het publiek en de omgeving gebruiken zoals in Fight for New York. In plaats daarvoor is het DJ-systeem gekomen. Het vechten moet nu meer op de maat van de muziek gebeuren voor extra schade aan je tegenstander. Dit beuken op de beats doe je door de L2 trigger in te drukken en dan te draaien (scratchen) met de analoge stick. Hierdoor kunnen omgevingsobjecten ontploffen of spontaan bewegen waardoor de tegenstander flink wat extra klappen krijgt. In de praktijk werkt dit echter bijna niet, de game is er eigenlijk veel te traag voor. Pas na heel veel oefenen lukt het je een beetje en dan is gewoon beuken en trappen veel gemakkelijker om een gevecht te winnen.

Andere modi in de game zijn Throw Down (quick match), Beating with Bass (quick match zonder dat je zelf de DJ-controls kunt overnemen) en Practice (duh). Ook kun je de game online spelen tegen vrienden en onbekenden. Hiervoor heb je uiteraard een internetverbinding nodig en een PlayStation Network account.

De gameplay en opzet van de game zijn overigens niet de enige onderdelen van de PS3-versie die gelijk zijn aan de 360-versie. Ook grafisch en geluidstechnisch is er geen verschil te zien. De graphics zijn ook hier fantastisch en de soundtrack is erg vet. Een superieure versie is er in het geval van Def Jam Icon dus niet echt. Welke versie je haalt ligt aan welke console je hebt en als je ze beide hebt aan de persoonlijke voorkeur. Bijvoorbeeld welke controller jijzelf het fijnst vindt.