Phoenix Wright: Ace Attorney - Justice for All [Import]

Eerder dit jaar kwam Phoenix Wright: Ace Attorney naar Europa. In deze game speelde je de jonge advocaat Phoenix Wright in zijn strijd tegen het onrecht. In de meest bizarre rechtszaken met de meest bizarre plotten, was het je doel om je client vrij te pleiten. Inmiddels heeft Capcom in Japan ook het tweede deel uit de serie naar de DS geport. In Europa moeten we nog een paar maandjes op de game wachten, maar aangezien de Japanse versie ook in het Engels speelbaar is, is er geen reden om nog langer te wachten.

Phoenix Wright: Ace Attorney - Justice for All heet de opvolger en dit geeft direct weer aan waar het om draait. In Phoenix Wright zul je niet criminelen proberen vrij te pleiten omdat je er dik voor betaald krijgt, nee, je zet je door voor- en tegenslag in voor je cliënten, omdat je er van overtuigd bent dat ze onschuldig zijn. Hoe onmogelijk het af en toe ook mag lijken, je zult nooit een moordenaar hoeven verdedigen, sterker nog, gedurende de missies zul je telkens de echte moordenaar aanwijzen. Kortom, het recht zal zegevieren. Om dit te bereiken heb je uiteraard meer nodig dan een vlotte babbel.



Justice for All pikt het verhaal op waar het eerste deel stopte. Maya is terug naar haar eigen dorp om te trainen tot spirit medium en Phoenix gaat in zijn eentje cliënten verdedigen. Om je niet gelijk in het diepe te gooien is de eerste rechtszaak een soort tutorial. Voor de rechtszaak wordt Phoenix neergeslagen, verliest hij zijn geheugen en daarom zal je opnieuw uitleg krijgen over hoe het systeem achter het spel werkt, of ja, niet helemaal. Hoe je onderzoek moet doen komt namelijk niet gelijk aan bod, maar hoe je dient te spelen tijdens de rechtszaak wordt wel even doorgenomen.

Eigenlijk werkt alles hetzelfde als in deel één. Getuigen leggen hun verklaringen af en het is aan jou om de fouten in deze verklaringen te ontdekken, ofwel door bewijsmateriaal te presenteren dat het tegendeel bewijst, ofwel door gewoon door te vragen op punten waar de getuige de mist in gaat. Op deze manier ontrafel je steeds meer van ieder mysterie en zul je uiteindelijk de daadwerkelijke moordenaar kunnen aanwijzen. Tijdens deze rechtszaken kun je je lol ook weer op met de bizarre stijl van de game. De getuigen zullen naarmate ze meer fouten maken de meest bizarre acties vertonen en de openbaar aanklaagster - dit keer mag je het opnemen tegen de dochter van von Karma - gaat flink met haar zweep te keer.



Naast de rechtszaken ga je zelf ook nog op onderzoek uit. Tijdens dit onderzoek ondervraag je ooggetuigen en zoek je naar bewijsmateriaal. Tot nu toe is alles nog hetzelfde als in deel één, maar tijdens onderzoek kun je ook wat nieuwe dingen doen. Je krijgt in de tweede missie namelijk een steen, waarmee je kunt zien of mensen iets verbergen. Zodra mensen dit doen verschijnen er wat kettingen met sloten er omheen. Deze sloten kun je openbreken door bewijsmateriaal te laten zien, waarmee je uiteindelijk een soort getuigenis in de mond kan leggen, of mensen kan overhalen de waarheid te vertellen. Dit werkt dus hetzelfde als getuigenissen in rechtszaken. Een ander klein nieuwtje is dat je naast materiaal nu ook profielen van mensen kunt presenteren. Je kunt mensen dus ook vragen naar hun mening over bepaalde getuigen, de moordenaar of het slachtoffer. Dit geeft je vaak meer inzicht in de zaak.