Cooking Mama

Studenten en keukenprinsessen opgelet! Bakken je eieren aan? Is je kipfilet maar half gaar? Heb je een abonnement op de lokale shoarmaboer? Let dan goed op, mama leert je koken in Cooking Mama op de DS!

Het zou zo als een reclame filmpje gebruikt kunnen worden waarin Cooking Mama wordt aangeprezen als ideaal hulpmiddel om te leren koken. De reclame zou dan echter wel flink overdrijven aangezien Cooking Mama meer op Wario Ware lijkt dan op een kookhulp. De game is wel volledig gebaseerd op het voorbereiden en klaarmaken van heerlijke gerechten (76 in totaal zelfs) maar de handelingen die je moet verrichten zijn gewoon minigames.

Ik zal de game uitleggen aan de hand van een smakelijk gerecht: Seasoned Beef with Potatoes:

Het eerste dat we moeten doen is aardappels schillen. Hiervoor hebben we naast de aardappels ook een schilmesje nodig. Door op en neergaande bewegingen te maken met het mesje verliest de aardappel langzaam zijn jasje en kunnen we door naar de volgende stap, het in stukjes snijden van de aardappel. We volgen met een mes de gestippelde lijnen en voila, kleine aardappelstukjes. Het is nu tijd om de wortel en de ui fijn te snijden. *chop* *chop* *chop*. We hakken zo snel mogelijk de groenten in stukjes. Alles is nu gesneden en we kunnen het allemaal gaan opbakken. Hup, vlees in de pan, dan de groenten en de aardappels; constant rekening houdend met het feit dat vlees wat langer duurt dan ui (en de ui dus ff wat later toevoegen). Tot slot maken we er een stoofpotje van volgens de aanwijzingen van mams. Een beetje roeren, zout toevoegen, vuur hoger en lager zetten en weer een beetje roeren. Time het goed en de stoofschotel is klaar om te serveren.

Zodra je heerlijke gerecht op tafel staat wordt deze beoordeeld met een cijfer van 0 t/m 100 punten waarbij hoger natuurlijk beter is. Scoor je tussen de 60 en 80 dan krijg je brons, tussen de 80 en de 100 scoor je zilver en maak je een perfecte maaltijd dan krijg je goud. Zit je onder de 60 dan is je gerecht mislukt, maar niet getreurd, moeke zal zorgen dat je toch nog wat eetbaars krijgt en fikst alles wat jij verkloot. De bedoeling van de game is ook precies dit, gouden medailles scoren voor elk beschikbaar gerecht. Je begint met een klein aantal gerechten en langzaam maar zeker speel je er steeds meer vrij en kun je ook gaan combineren om weer nieuwe gerechten te krijgen. Dit gaat door totdat je alle 76 gerechten tot in de puntjes kunt bereiden en dan mag je jezelf chef-kok noemen. Of je uiteindelijk ook zover komt is nog maar de vraag, want net als bij Wario Ware is deze game eigenlijk niet echt lang leuk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Cooking Mama nog korter leuk is dan Wario Ware omdat er minder variatie in zit. Er zijn weliswaar 76 gerechten, maar het komt vaak op hetzelfde neer: hakken, snijden, koken en roeren.