Xbox Live Arcade Unplugged

Misschien bestelde je moeder vroeger wel eens van die Lijsters boeken voor je. ‘Lekker goedkoop,’ zei ze dan, terwijl ze een stapel boeken in je handen drukte die je als losse exemplaren aan de straatstenen niet kwijt kreeg. Daar zat je dan, met je pockets. Vaak zitten er dan een of twee goede boeken tussen die het geheel een beetje aan de man moesten brengen, de rest bood meer opvullen dan leesplezier. Eigenlijk is dat in het pakket Xbox Live Arcade Unplugged ook het geval. Het pakket bevat een maand gratis Xbox Live Gold en de Arcade-titels Bejeweled 2 (69%), Geometry Wars: Retro Evolved (82%), Wik: Fable of Souls (64%), Texas Hold’em (72%), Outpost Kaloki X (70%) en Hardwood Backgammon (51%), allen reeds besproken op FOK!games.

Hopelijk heb je een rekenmachine, ruitjespapier en hoornen bril bij de hand, want we gaan een beetje cijferen. Het verzamelpakket Arcadegames kost in de winkel zo rond de 40 euro. Los zijn de spellen te downloaden op Marketplace voor een bedrag tussen de 400 en 1200 Xbox Live punten (100 punten zijn €1,20). Als je alle spelletjes los zou aanschaffen ben je 4000 punten kwijt, omgerekend dus 48 euro. Daar zou je ook nog een maand Xbox Live bij op moeten tellen om tot een prijs van ongeveer 55 euro te komen. Kijkende naar deze prijs, zien we dus dat een verzameling zoals deze een stuk voordeliger is ten opzichte van losse spelletjes. Je portemonnee zal bij deze aankoop alleszins blij zijn, maar word je dat zelf ook?

Het is lichtelijk balen wanneer blijkt dat de games niet zijn over te hevelen van de disc naar de harde schijf. Begrijpelijk, aangezien het schijfje dan gewoon even de kring rond kan gaan zodat iedereen de spelletjes op zijn Xbox 360 kan zetten. Desalniettemin is de meerwaarde van de meeste Arcadegames juíst dat je snel even een paar minuutjes simpele lol kunt beleven, het moeten zoeken naar die verdraaide schijfjes verhoogt die drempel juist aanzienlijk. De meeste spelletjes zijn an sich ook weinig bijzonders. De achterkant van het doosje wil ons doen geloven dat Wik garant staat voor ‘120 levels of action packed mayham’, ‘120 levels innerlijke strijd om het vol te houden’ zou een toepasselijker verwoording van de spelbeleving zijn. Ook het digitale bordspel Backgammon biedt weinig vertier aan de speler, enkele verstokte Backgammon fans daargelaten. Deze twee games zijn enkele tijd geleden dan ook met de laagste scores beoordeeld.

Het puzzelspel Bejeweled zal de meesten ongetwijfeld bekend in de oren klinken, temeer omdat het gewoon een gratis internetspelletje is. Hoewel vermakelijk en ook een stuk uitgebreider dan het bekende flashspelletje, zijn dit niet de games die een aankoop afdwingen. Outpost Kaloki X voelt al meer aan als een volwaardig spel. Je beheert een gezellige onderneming ergens ver weg in het heelal, welke je moet verbouwen om zodoende economische groei te verwezenlijken. Maar zoals ook Retuobak in zijn review aangeeft is het hebben van plezier geen lang leven beschoren. Het vermakelijkst zijn nog wel het actiegeoriënteerde Geometry Wars en het pokerspel Texas Hold’em. Geometry Wars verlangt zeer veel van je reactievermogen; vanuit een bovenaanzicht dien je van alle kanten vijanden te ontwijken en tegelijkertijd kapot te schieten. Texas Hold’em is op zijn beurt een heel stuk rustiger, maar voert dankzij haar onvoorspelbaarheid de spanning torenhoog op. Zeker voor mensen wier bankrekening na een avondje casino nog meer in het rood staat dan een snackbareigenaar die door zijn eigen ketchup wandelt, vormt Texas Hold’em het hoogtepunt van het pakket.