Madden NFL 2007

Laatste seconden van de wedstrijd. Stand is 31 - 27 in jouw nadeel. Jouw team is in de aanval. De bal ligt ijzig stil. Alles wat jou en je strijdmakkers van de overwinning scheidt zijn vijf miezerige meters en 11 grote, sterke mannen.
De bal komt los. De quarterback geeft hem aan de halfback, terwijl jij je imposante lijf richting de line beweegt. Een verdediger. Een shoulderbarge vloert hem. Snel kijk je over je schouder. De halfback zit vlak achter je. Nog drie meter. Nog een verdediger. Een welgemikte beuk legt hem op z\'n rug. Twee meter. Drie seconden.
De halfback springt naar de endzone. Hij wordt getackeld, maar landt in de endzone. Touchdown. Zes punten en de wedstrijd zijn voor jou. Dit is American Football. Dit is de NFL.

Traditiegetrouw zijn het altijd de quarterbacks en receivers die de meeste aandacht krijgen. De blokkers, degenen die het pad voor de running game vrij maken, blijven altijd ondergeschoven. Een ondankbare taak, die tot nu toe niet echt speelbaar was in NFL-games. Tot nu toe, omdat EA Sports heeft besloten deze stille helden uit de loopgraven een eigen rol te geven. En terecht. Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat een goede blokker het verschil tussen winst en verlies kan betekenen.


De blokker krijgt dit jaar een glansrol

De grootste verandering ten opzichte van editie 06 is dan ook de running game. Met een druk op de cirkel-knop neem je controle over de blokker over. Je kunt dan een pad maken voor de runner, en als je blokker gevloerd is, neem je weer controle over de runner met cirkel. Met de rechterpook bepaal je hoe je de baan vrijmaakt. Druk naar boven, en je deelt een schouderduw uit of steek je je arm uit, afhankelijk van de situatie. Duw de pook terug en de blokker gooit zichzelf naar de benen van de verdediger. Met naar links of rechts drukken grijp je de verdediger, en draai je hem naar links of rechts, respectievelijk.


Jukes zijn ook onder handen genomen

Ook de controls van de runner zijn verbeterd. Het rechter pookje dient voor left en right jukes als je de pook naar links of rechts drukt. Duw hem naar voren en de aanvaller voert een stiff arm of een shoulderbarge uit, afhankelijk van de afstand tot de verdediger. De backjuke blijft echter m\'n favoriet. Als je je rechter pookje naar achter duwt, houdt je runner even in. Erg handig als een verdediger een tackle met een sprong uit wil voeren. De runner houdt in en de verdediger vliegt voorbij. Vooral in multiplayer heeft deze juke een hoge vernederingswaarde.