Football Manager 2006

Football Manager 2006 is het tweede deel in de serie sinds Sports Interactive gestopt is met de ontwikkeling van Championship Manager. Die serie is nu in handen van Eidos, en SI is doorgegaan onder Sega. De game kent weer wat uitbreidingen en verbeteringen ten opzichte van het voorgaande deel, maar is vooral, gelukkig, hetzelfde gebleven.

Voor de 360-versie van de game heeft SI weinig tot geen concessies gedaan; er zitten meer dan 5000 teams in, spelend in 116 competities verdeeld over 50 landen. Er zijn bijna 300.000 spelers en staf overgezet naar de game en alles is volledig en klopt met de situatie zoals die was in januari 2006. Dit laatste heeft ook het kleine nadeel dat, hoewel je aan het begin van dit seizoen begint, de transfers die ondertussen hebben plaatsgevonden al zijn doorgevoerd. Huntelaar speelt dus gewoon al bij Ajax, en zo heb je met Heerenveen een heel wat pittiger seizoen voor de boeg omdat je je topspits kwijt bent. Misschien was het niet mogelijk om spelers die verkocht zijn alvast als aankomende transfer in te stellen, of misschien was het te veel werk, maar het is in ieder geval niet gebeurd.

Het eerste wat opvalt aan de game is de interface, anders dan op de PC heeft deze versie namelijk geen mooie cursor met een taakbalk waar je doorheen mag klikken. Bij SI Games dachten ze blijkbaar dat de console gamers daar niet op zitten te wachten, want ze hebben de besturing en interface namelijk vernieuwd, speciaal voor de 360 versie. De taakbalk is weggehaald, en in plaats van een cursor zul je met alle knoppen die op de controller zitten naar submenu\'s gaan. Het klinkt op zich best slim en handig, het is het alleen totaal niet. Voordat je weet wat onder welke knop zit ben je alweer een uur verder, en voor je een beetje intuïtief er echt gebruik van kunt maken ben je toch al snel zes tot tien uur verder. Nu is het geen shooter ofzo, dus je gaat niet gelijk veel dood in het begin, maar het kost gewoon erg veel extra tijd.

Naast dat probleem is er nog een ander irritant ding in de besturing gedaan. Waar je in vrijwel elke Xbox (360) game met B terug gaat en met A selecteert doe je dat hier niet. Het ene moment selecteer je met X en kun je met B terug, het volgende moment selecteer je weer gewoon met A, maar ga je met de rechtertrigger terug. Dat laatste is iets waar ik niet aan heb kunnen wennen, zelfs na twee seizoenen gespeeld te hebben bleef ik gewoon best vaak op B drukken. Het was volgens mij een kleine moeite geweest om dit iets handiger in te stellen, maar goed, het is niet anders.

Het laatste waar de besturing in te kort schiet is reactie. De game heeft namelijk bij vrijwel alles waar je op of naar klikt een lichte vertraging en soms reageert de game gewoon helemaal niet. Het is niet vreselijk irritant, maar soms weet je niet of je nu wel geklikt hebt en de game gewoon traag is, of dat je gewoon niet goed geklikt hebt. Of het probleem in de hardware zit of gewoon in matig programmeerwerk is niet helemaal duidelijk, maar aangezien de PC versie ook niet erg snel was lijkt het me het tweede te zijn.