The Godfather

The Godfather, volgens velen ťťn van de beste films ooit. Electronic Arts besloot er een spel van te maken, met veel ach en wee als gevolg. Het voorbarige geklaag is uiteraard gebaseerd op andere games die op films gebaseerd zijn en die zijn niet van een kwaliteit om over naar huis te schrijven. Des te meer pijn zou het doen bij The Godfather, omdat de film zo verdomde goed is. Gelukkig heeft EA zakken met geld in het spel gestopt om dit te voorkomen.

Straatrat
In den beginne is er een klein manneke het indirecte slachtoffer van iemand die banden heeft met Don Corleone. Zijn vader wordt namelijk op een gruwelijke wijze in een steeg omgebracht. De jongen huilt van woede en leegt zijn tranen bij de Godfather, die hem wijs advies geeft: sooner or later, you will get your revenge. Goed, de knul moet een paar jaar wachten voor hij wraak kan nemen, maar het goede nieuws is dat jij het kereltje bent dat het mag gaan uitvoeren.

Jaren later is het nog niet tot een uitoefening van wraak gekomen. Je bent eigenlijk een low-life scum wiens moeder Vito Corleone moet inschakelen om je uit de brand te helpen. Je krijgt een baan in het gangsterleven aangeboden gekregen en je zult jezelf moeten bewijzen. Niemand minder dan Luca Brasi, de man die slaapt bij de vissen, is je trainer.

New York
Voor je de straten van New York onveilig gaat maken zul je eerst een uiterlijk moeten nemen. Dit kan, net als in The Sims, behoorlijk uitgebreid. Hoofd, neus, mond, ogen, haarkleur, kaaklijn; alles valt te kleien tot iets waar jij op moet lijken. Heb je achteraf spijt van je creatie? Geen zorgen, je kunt elke keer als je je spel start je uiterlijk aanpassen.

Bij een uiterlijk horen ook stoere kleren. En kleren kosten geld. Als je in het spel her en der wat verdient zul je steeds toffere kleren kunnen kopen. Alles wat je hebt gekocht kun je eventueel later nog eens aantrekken. Op het ene moment loop je dus in een afgeragd shirt met dito broek en op het andere moment ben je een classy en beruchte gangster met een stropdas en zonnebril. Overigens krijg je met duurdere kleren ook meer respect. Respect is een heel belangrijk aspect van The Godfather. Als je een \'x\'-aantal respectpunten hebt opgebouwd, dan stijg je een level. Als je een level stijgt kun je een skill upgraden. Zo kun je onder meer je schietkunsten, levenspunten en vechttechnieken opwaarderen. Je mag helemaal zelf bepalen waar je de punten aan besteedt.

Het winnen van respect spreekt eigenlijk voor zich. Sla mensen in elkaar, vermoord gangsters van andere families, koop agenten om, pers winkels af; de hele rits. Op deze genoemde manieren verdien je echter telkens een klein beetje. Het meeste respect verdien je door missies te doen. Deze missies zijn deels gebaseerd op gebeurtenissen uit de film zelf, zoals het beschermen van Vito Corleone als hij is neergeschoten op straat.

Je bent niet verplicht de missies te volgen. Je kunt ook een beetje de stad doorrijden op zoek naar actie. Door de hele stad zijn tig winkels verspreid. Deze winkels zijn in handen van een bepaalde familie. De Corleone-familie is namelijk niet de enige in New York die illegaal geld verdient. De ene familie is wat sterker en rijker dan de andere, dus bepaalde winkels zullen wat lastigere bescherming klaar hebben staan. Op het moment dat jij een winkelier afperst, zul je worden belaagd door de wachtposten buiten. Je kunt dit voorkomen door ze overhoop te rijden of af te schieten voor je de winkel in gaat, of je slaat ze tegelijk met de winkelier overhoop.

Een winkelier geeft zich na het doden van bewakers echter niet gewonnen. Via een meter in beeld kun je zien of je de winkelier hebt geÔntimideerd. Sommige personen kunnen er niet tegen als ze in elkaar worden gebeukt en andere houden er niet van als hun personeel of hun klanten in elkaar worden gebeukt. Dit is echt een heel erg leuk aspect van het spel, want de omgeving kan een rol spelen in het overnemen van een winkel. Sla met iemand\'s hoofd de kassa kapot, mep iemand door de voorruit, gooi iemand door de winkel heen; door de variatie ga je er dikke lol in krijgen om die sukkels af te persen.

Als een winkelier zich eenmaal gewonnen geeft kun je een prijs afdingen die hij aan de Corleones gaat betalen. Een deel van dat geld gaat naar jou en met dat geld kun je dus nieuwe kleren (dus status), wapens en later zelfs huizen en appartementen kopen. Vergeet overigens nooit in de achterkamer van de winkels te kijken, want soms kun je daar een leuke gokhal of hoerentent overnemen. Ka-ching!

Geweld op straat, gaat dat zomaar? Nou, het is wel verstandig de rondlopende agenten om te kopen. Ze zullen je dan bijstaan in vuurgevechten en een oogje dichtknijpen als het uit de hand loopt. Je zult wel met je fikken van de onschuldige burgers moeten blijven, want anders zijn de rapen gaar. Vol gas geven op de stoep is dus niet aan te raden.

Als je het afpersen zat bent kun je ook andere opdrachten uitvoeren. Zo zit New York verlegen om huurmoordenaars. Als je iemand weet te vinden die een opdracht voor je heeft, zit daar een leuke beloning aan vast. Je kunt een extra dikke beloning verdienen door de moord op een speciale manier te volbrengen, bijvoorbeeld iemand doodslaan met de vuisten.