Chibi Robo

Chibi is Japans voor \'klein\' en dan in de schattige vorm zeg maar. Chibi Robo zou je dus kunnen vertalen met kleine schattige robot. Dit klein en schattig is meteen een mooie beschrijving van de hele game. Alles is enorm schattig (Nintendogs stijl) en deze uitstraling zal een hoop mensen afschrikken op het eerste gezicht, maar Chibi Robo is zoveel meer dan enkel een schattig spelletje...

Het begint allemaal op de verjaardag van Jenny, het meisje in een redelijk normaal gezin dat bestaat uit vader, moeder, Jenny en de hond. Jenny krijgt voor haar verjaardag een speciaal cadeau, Chibi Robo. Na het uitpakken krijg je meteen de controle over Chibi Robo en het stuk dat volgt geldt als tutorial: je leert bewegen, camera controle en een aantal acties. Na het feestje is het tijd voor de mensen om te gaan slapen, maar niet voor Chibi Robo, want hij moet gaan opruimen. Alle vieze vlekken, snoeppapiertjes en andere zooi moet weg; Chibi Robo is namelijk naast een gezelschapsrobot ook een huishoudrobot die allerlei taken moet uitvoeren.

Voor het uitvoeren van alle klusjes krijg je Happy Points (experience) en Moolah (geld). De Happy Points heb je nodig om een betere robot te worden, gaandeweg krijg je bijvoorbeeld betere batterijen en het uiteindelijke doel is om te promoveren naar Super Chibi Robo. Je wordt gedurende je avontuur geholpen door Telly Vision, een zwevende tv. Hij geeft je hints en legt nieuwe dingen aan je uit. Maar goed, laten we het doel van de game verder uitleggen aan de hand van de eerste nacht die je speelt, direct na het verjaardagsfeestje. Als je uit je Chibi House stapt kom je de woonkamer binnen en alles ziet er natuurlijk gigantisch uit daar je een kleine robot bent (de mensen kunnen je in hun hand houden). Als je door de kamer loopt raap je wat propjes op en je vindt al snel een tandenborstel waarmee je vlekken kan gaan poetsen.

Langzaam maar zeker krijg je meer en meer Happy Points en als de nacht voorbij is keer je terug naar het Chibi House. Als je een bepaald aantal Happy Points hebt gehaald stijg je in de Chibi Robo world-ranking en ga je een level omhoog. Dit is erg handig want je krijgt dan een sterkere batterij die je nodig hebt om grotere gebieden te verkennen. Een robot loopt immers niet uit zichzelf en hij heeft energie nodig om te bewegen, te lopen en allerlei andere acties te kunnen doen. Tijdens je avontuur loopt je batterij leeg en je zal zo af en toe jezelf moeten opladen via de stopcontacten in huis, doe je dit niet, dan zal je \'doodgaan\'.