Amped 3

Snowboarden is hip. Natuurlijk heeft elke hype bijbehorende games nodig en zo komen we aan bij alweer het derde deeltje van Amped. In Amped is het de bedoeling om, hoe kan het ook anders, een zeer toffe snowboarder te worden met alle respect en beroemdheid van dien. Natuurlijk moet er onderwijl ook nog een beetje geld worden verdiend dus zul je opdrachten moeten uitvoeren. Dan komt je crew ook nog eens in gevaar, dus zul je hen ook moeten redden. Echt een origineel verhaal is het niet, maar gelukkig is dat ook niet het belangrijkste in een snowboardgame. Wat wel erg jammer is, is dat men het verhaal blijkbaar zo onbelangrijk vond dat een beetje fatsoenlijke voice-acting overbodig leek. De cutscenes waarin je de hoofdpersoon ziet zijn soms werkelijk tragisch. Daar komt nog bij dat er soms fouten zitten in de voice-acting. Zo wordt de hoofdpersoon, ook al heb je hiervoor een meid gekozen, altijd \"dude\" genoemd. De cutscenes waarin de hoofdpersonen niet in bod komen zijn daarentegen wel erg leuk uitgevoerd. Dit zijn korte, creatieve filmpjes, waarin een opdracht voor een story challenge bijvoorbeeld wordt uitgelegd. De ontwikkelaars hebben hier verschillende stijlen toegepast, zoals pratende sokpoppetjes, handen, actiefiguren en een heuse animé-stijl. In deze cutscenes wordt ongeveer de hele maatschappij op de hak genomen. Hiphop en boybands worden voor schut gezet, de gemiddelde presentator van een spelletjesprogramma wordt fantastisch dom afgeschilderd en zelfs de hele game-industrie wordt kritisch bekeken. Je kan echt zien dat de makers van de game hun fantasie de vrije loop hebben gelaten en dit heeft geleid tot bijzonder grappige, creatieve uitspattingen.

Amped 3 is een stuk meer de arcade-richting in gegaan ten opzichte van zijn oudere broertje. De gameplay is nog niet zo extreem als een SSX On Tour, maar je kan toch wel behoorlijke trucs uithalen die je in het echt niet zomaar zullen lukken. En waarom alleen sneeuw? Een stuk rots kan toch ook prima dienen als ramp? Wat jammer is, is dat men de speler ook een beetje heeft laten zweven. Het lijkt nu eigenlijk een beetje alsof je erg licht bent en je als een veertje neer komt dwarrelen. Arcade gameplay is prima zo lang het nog een beetje geloofwaardig blijft en dit lukt Amped 3 niet altijd. Echter, zo gauw je aan de simpele besturing gewend bent, speelt de game heel lekker weg. De controls zijn ongeveer gejat van Tony Hawk: met de A knop maak je je gereed voor een sprong; loslaten en je gaat de lucht in. Met de X/Y/A/B-knoppen kan je dan trucs uitvoeren. Met de linker en rechter triggers kun je de trucs nog enigszins \"tweaken\".

Met het geluid in de game zit het wel snor. Niet alleen de geluidseffecten zijn goed, maar ook de soundtrack is fantastisch. Er zitten letterlijk honderden nummers in de game van meestal onbekende artiesten. Van elk muziekgenre is wel wat te horen en dit ondersteunt de spelervaring enorm. Door de grote hoeveelheid nummers hoor je niet vaak hetzelfde. Het enige wat qua geluid dus wat tegenvalt is de voice-acting.