Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus is geen eenvoudig spel om een review over te schrijven. Volstaat het doorgaans om de kenmerken van een spel te benoemen en positieve dan wel negatieve aspecten op te sommen, bij Shadow of the Colossus ligt dit anders. Het is zeker mogelijk om puur objectief naar deze game te kijken. Te focussen op kenmerken als gameplay, graphics en muziek. Toch zou hiermee het spel tekort worden gedaan. Bij Shadow of the Colossus draait het namelijk om meer. Het gaat om de unieke sfeer die gecreëerd wordt, om gevoelens als verdriet en eenzaamheid die bij de speler worden opgeroepen. De mate waarin de speler hiervoor openstaat bepaalt hoe Shadow of the Colossus wordt ervaren.

Om een misverstand uit de wereld te helpen: Shadow of the Colossus is van dezelfde makers als ICO maar is geen vervolg op dit legendarische spel. Shadow of the Colossus speelt zich echter wel af in dezelfde wereld als ICO. De gameplay van Shadow of the Colossus is veel meer actiegericht dan die van ICO, maar platformelementen zijn wel in beide games vertegenwoordigd. Wat beide games vooral met elkaar verbindt is de sfeer die gecreëerd wordt.

Het verhaal van Shadow of the Colossus is flinterdun, maar daardoor zeker niet minder aangrijpend. Tijdens de intro zien we hoe de hoofdpersoon, een naamloze jongeman, samen met het lichaam van zijn geliefde een lange reis maakt naar een tempel aan het einde van de wereld. Volgens legendes kunnen de goden die huizen in deze tempel de doden weer tot leven wekken. Of zoals het in het spel wordt gebracht: een ziel terugbrengen in een lichaam. Eenmaal bij de tempel aangekomen blijkt dit echter niet zo simpel te zijn. De goden willen de hoofdpersoon pas helpen wanneer hij eerst zestien reusachtige wezens die dit deel van de wereld bewonen doodt.

De waarschuwende woorden die door de goden worden uitgesproken, liggen tijdens de rest van het spel zwaar op de schouders van de speler. \"De prijs die betaald zal moeten worden zou wel eens hoger kunnen zijn dan je je nu realiseert.\" De hoofdpersoon doet er alles aan om de ziel van zijn geliefde weer in haar lichaam terug te laten keren, maar wat voor invloed heeft zijn handelen op zijn eigen ziel? Dit is eigenlijk het centrale thema van Shadow of the Colossus.