Heroes of the Pacific

Wie denkt aan de Tweede Wereldoorlog, komt al gauw uit bij Pearl Harbour. In het gebied van de Pacific zijn tienduizenden soldaten gesneuveld, maar wij Europeanen hebben er niet veel van gemerkt. Oké, onze koloniën zijn overgenomen en menig opa heeft in een werkkamp gezeten, maar verder was het een ver-van-ons-bed show.

Tora! Tora! Tora!
Gelukkig is Heroes of the Pacific geen \'zoveelste\' game over de WW2, want je speelt een Amerikaanse piloot die gestationeerd is in Pearl Harbour. Als de aanval van de Japanners daar uitbreekt, sneuvelt de broer van deze jonge piloot. Vanzelfsprekend moeten álle Japanners daar voor boeten en begint er door de gehele game een pro-Amerikaans tintje te rollen. Eigenlijk is het net als in die slappe film met Ben Affleck (kijk Tora! Tora! Tora! voor een objectieve verfilming over deze slag).

Heroes of the Pacific draait absoluut niet alleen om Pearl Harbour. Wat te denken van de vele conflicten die in de oceaan plaatsvonden? Of de veroveringen van de talloze kleine eilandjes die de Japanners hadden omgebouwd in forten? Er is genoeg materiaal aanwezig in de game, wat zorgt voor een heerlijke diversiteit tussen de missies.

Variatie
Voor je aan een missie begint mag je een vliegtuig naar keuze uitkiezen. Er zijn vier soorten vliegtuigen, waaronder gevechtsvliegtuigen, duikbommenwerpers, zware bommenwerpers en torpedowerpers. Gevechtsvliegtuigen hebben vaak veel snelheid en een paar lekkere machinegeweren om genoeg vijanden mee neer te kunnen maaien. Een duikbommenwerper kan ook stevig van zich afbijten met de machinegeweren, maar de belangrijke extra op dit vliegtuig zijn de bommen. Je zult met een juiste vaart en een juiste duikhoogte op je doel moeten afstevenen (vaak schepen) om je bommen succesvol te laten exploderen. Anders ketsen de bommen van het pantser af. Zwaardere bommenwerpers hebben vaak een paar logge bommen die je kunt laten vallen, of een aantal raketten die je kunt afvuren. Tegen gevechtsvliegtuigen ben je nogal machteloos in dit beest, maar je boordschutters moeten je genoeg veiligheid kunnen bieden. Tenslotte zijn er ook nog torpedowerpers. Net als bij de duikbommenwerpers zul je op een juiste hoogte en met een juiste snelheid moeten vliegen om een torpedo succesvol af te kunnen vuren. Schepen staan niet stil, dus je zult ook moeten anticiperen naar welke richting je een torpedo afvuurt. Al met al zijn er vele soorten verschillende vliegtuigen voor elk van deze klasse en je kunt ze allemaal vrijspelen. Ze zijn ook nog eens te upgraden met punten die je kunt verdienen in de missies.

De missies zijn één van de sterkste punten van dit spel. Ze zijn zo gevarieerd dat je je geen moment zult vervelen. Je speelt waargebeurde missies na en als een missie is afgerond zie je vaak wat beelden uit de WW2. Ook wordt er helder, doch erg pro-Amerikaans, niet alleen uitgelegd wat er precies gebeurde, maar ook waar en wanneer. Zo steek je ook nog iets op.

In de ene missie zul je een \'x\' aantal vijanden moeten neerhalen, terwijl je in de andere een schip of vliegtuig moet beschermen. Ook komt het vaak voor dat je in enorme luchtgevechten terecht komt met meer dan honderd vliegtuigen, waar vaak vliegdekschepen de lul zijn. Het geeft echt een machtig gevoel om in een enorme luchtvloot mee te vliegen, op de vijand af te gaan en ze vervolgens een pak slaag te geven. Andere missies draaien om het bombarderen van stellingen op eilanden, zodat de amfibische troepen kunnen landen om het eiland over te nemen. En wéér andere missies draaien om het laten zinken van zoveel mogelijk vijandelijke konvooien. Soms zul je na een missie een cut-scene volgen waarin je wordt uitgedaagd door een goede piloot van de vijand. Op dat moment ontstaat er een dogfight die je moet winnen, anders kun je opnieuw beginnen. Gelukkig hoef je niet de héle missie wéér te doen, want om de zoveel tijd slaat je spel zich automatisch op, waarna je na een gemaakte fout weer fijn verder kan.

Easy Going
In tegenstelling tot de vele andere flight-sims op deze aardkloot is Heroes of the Pacific extreem makkelijk te besturen. Je hoeft alleen maar te sturen en te vuren. Soms zul je ook op moeten stijgen, wat heel simpel gaat ook, want je hoeft maar één toets in te drukken om \'gas\' te geven. Heel zelden moet je ook landen, maar dat hoef je niet eens zelf te doen. Je moet dan door een paar cirkels heenvliegen en het vliegtuig landt dan automatisch. Niet iedereen zal dit leuk vinden, maar voor alle mensen die geen zin hebben elke toets van je keyboard uit je hoofd te leren omdat er achter elke toets een vitale functie schuilt zal dit een verwelkoming zijn. Voor mij in ieder geval wel.