The SpongeBob SquarePants Movie

De wereld van SpongeBob

De wereld van SpongeBob speelt zich af in Bikini Broek, een onderwaterstad vol vissen met menselijke trekjes. Zijn beste vriend is Patrick de zeester. Patrick is een hilarische dommekracht met dito stem. De buurman van SpongeBob is Octo. Octo heeft een gruwelijke hekel aan SpongeBob en Patrick, maar diep in zijn hart mag hij ze wel. Dan hebben we nog Krabs, de baas van SpongeBob en Octo. Krabs is een uitbuiter die aardig op de centjes let en heeft een hamburgertent waar hij legendarische krabburgers verkoopt. De concurrent van Krabs is Plankton, een stukje plankton. Hij doet er alles aan het geheime recept van de krabburger te stelen en heeft grootse plannen om de wereld over te nemen.
Tenslotte zijn er nog personages als Sandy, een Texaanse eekhoorn in een duikerspak en Gerrit, de huisslak van SpongeBob.

De tekenfilmserie staat bol van de overdrevenheid, dus van muggen olifanten maken. Dat maakt de serie hilarisch en origineel. Tel daarbij de tekenstijl op en je hebt een kaskraker. En zoals altijd blijft alles erg onschuldig. Verwacht dus geen moorden en grof geweld, hooguit Patrick die SpongeBob lelijk noemt.



Het verhaal

De film gaat een andere richting op. Plankton zoekt een manier om de zeewereld over te nemen in zijn zogenaamde Plan Z. Hij steelt de kroon van koning Neptunus en zorgt ervoor dat Krabs de schuld krijgt. Krabs voelt de toorn van Neptunus, die in plaats van een kroon nu een boodschappenzak op zijn hoofd heeft, en wordt veranderd in een ijsblok. Vervolgens ontdekt Plankton het geheime recept van de krabburger en nu Krabs is uitgeschakeld loopt zijn tent vol met klanten. Bij elke krabburger geeft hij een gratis emmer weg die de klanten op hun hoofd kunnen dragen. Hiermee worden de bewoners van Bikini Broek en omstreken gehersenspoeld en neemt Plankton de macht over. De taak van Spongebob en Patrick is om alles weer normaal te krijgen.

De antihelden moeten naar Schelpen Stad om de kroon van Neptunus te vinden en zo Krabs te redden. Ze krijgen hulp van Mindy de zeemeermin. Onderweg worden SpongeBob en Patrick op de hielen gezeten door superschurk Dennis, waar een waas van geheimzinnigheid omheen valt.