CD: The Beatles - Remastered Sampler

Enkele dagen geleden werd bekend gemaakt dat er van de nieuwe geremasterde uitgaven van The Beatles in de VS, Groot Brittannië en Japan maar liefst 2,25 miljoen exemplaren verkocht zijn in vijf dagen tijd. De Britse iconen voeren de muzieklijsten aan met de duurste uitgave in de geschiedenis van de hitlijsten en ook de verkoop van losse geremasterde albums loopt storm. In Nederland kwam de verzamelbox op de zesde plek van de album top 100 terecht en staan er negen geremasterde albums in de lijst. Een actie die platenlabel EMI geen windeieren zal leggen, dat is duidelijk.


FOK! mocht een kijkje in de keuken van de remasters nemen en kreeg een sampler van The Beatles Remastered toegestuurd ter review. Is het slechts voor de audiofiel of heeft de algemene luisteraar ook wat aan deze uitgave? Giel Beelen en Leo Blokhuis lieten al merken dat zij er weinig toegevoegde waarde aan konden toedichten voor de algemene luisteraar, de verschillen zouden te subtiel zijn. Maar de meningen zijn uiteraard verdeeld. Onze eigen reporter die op luistersessie mocht komen bij EMI kreeg een vergelijkende lakmoesproef te horen van originele en geremasterde fragmenten en kon toch wel het verschil horen.

Nu hangt het ook wel van de installatie af waar het geheel op afgespeeld wordt. Op een standaard setje van een paar honderd euro hoor je de gedetailleerde veranderingen er nauwelijks aan af. Ga je echter met een puike installatie aan de slag, dan komen de geheimen van het remasteren toch merkbaar naar voren. Belangrijkste en algemene verbetering is dat vrijwel alle nummers (in elk geval op deze sampler) een levendiger en helderder geluid geven. De nummers gedragen zich als het ware als een schilderij na restauratie. Details worden uit de groezelige en stoffige achtergrond gehesen, opgepoetst en als final touch komt er een spotje op het glanzende doek te staan.


De instrumenten zijn uit elkaar getrokken en vormen als som der delen een mooier en ruimtelijk geheel. De ritmesectie is meermaals prominenter aanwezig dan voorheen. De bas van McCartney klinkt diep, tastbaar en je kan de snaren soms bijna letterlijk horen natrillen (zoals in 'Drive My Car'). De percussie van Ringo Starr klinkt vitaler en voornamer (zoals de snares op 'Rain'). Daarnaast zijn de vocalen iets energieker of levendiger. Het zijn details die de muzikaliteit van The Beatles uiteraard niet veranderen, maar die het luistergenot wel degelijk kunnen vergroten. Ongeveer vier jaar aan werk is er in deze remasters gaan zitten en is het duidelijk dat het niet zomaar een kwestie was van de "loudness" opkrikken, en minimaal sleutelen aan compressies en overdubs. Er is vast lang en diep over nagedacht en over het effect kan ik zelfs als objectieve Beatles-luisteraar alleen maar positief zijn.

Naast het geluid is de uitstraling en inhoud van de box ook de moeite voor liefhebbers. Het materiaal bevat toevoegingen in de vorm van foto's, uitgebreide liner notes, nieuw artwork en korte documentaties over het ontstaan van de albums. De releases zijn in meerdere opzichten een verbetering met de uitgaven uit 1987. Gelukkig zijn de platen ook los geremasterd te verkrijgen en hoeft niet iedere fan zich te vergrijpen aan de toch wel dure, maar erg mooie verzamelbox.




Label: EMI Releasedatum: 09 09 09
Waardering Remastering:

Kijk voor meer muziek in CD's.