DVD: City of Ember

Tom Hanks produceert een avontuur voor de jonge kijkers, City of Ember waarin hij zelf verder geen enkele rol speelt. De hoofdrollen, zoals op de cover weergegeven, zijn weggelegd voor Bill Murray en Tim Robbins, maar in de film zelf spelen Harry Treadaway en Saoirse Ronan de belangrijkste rollen. Ember is een stad waar al sinds jaar en dag geen licht meer brandt en haar bewoners weten niet beter dan dat het er donker is.



Tim Robbins
Doon Harrow (Treadaway) is een jonge knaap die graag naar een andere wereld wilt, eentje waar meer licht brandt dan het kunstmatige, door generators opgewekte licht dat er in Ember elke dag verschijnt. Er is in het kleine donkere stadje zelfs een dag en nacht ritme ingesteld, de lichten gaan 's avonds uit en 's ochtends weer aan. Jarenlang gaat dit zelfde ritme al op voor de Emberianen, maar het moment is aangekomen dat de generatoren er mee zullen stoppen. Het stoppen van de generatoren zal er voor zorgen dat Ember voor goed in het donker zal achter blijven, hetzelfde lot als alle andere steden in de wereld. Doon wil dit voor zijn en gaat op zoek naar een verlichte wereld. Zijn vader probeert hem hierbij een beetje te helpen door hem te voorzien van een stuk gereedschap. Hij vertelt hierbij niet waarvoor het dient, daar moet Doon zelf maar achter komen. De vader van Doon wordt gespeeld door Tim Robbins, voor de oudere garde bekend (geen jonge kijkertjes dus) van The Shawshank Redemption.



In Doons zoektocht wordt hij gesteund door de jonge dame Lina Mayfleet (Ronan). Als wees is ze blij dat ze eindelijk mag gaan werken in het stadje waar ze haar ouders is kwijtgeraakt. Op 'Assignment day' wordt ze ingedeeld als medewerker van het buizenstelsel, maar weet dit snel te ruilen met Doon, die boodschapper geworden was. Deze dag is er om de jonge garde een baan te geven in het stadje Ember. Lina vindt een stoffig doosje met geheime cryptische instructies en probeert deze met Doon te ontcijferen. De code vertelt hen dingen over de geschiedenis en de toekomst van hun stadje, maar ook over een plek waar de bewoners van Ember naar toe kunnen vluchten.


Avontuur
City of Ember verandert dan van een rustige film in een avontuur met achtervolgingen, een monster en veel obstakels. Lina en Doon nemen je mee in een tocht uit het donkere Ember, waar de burgemeester (Murray) er alles aan lijkt te willen doen om het volk van Ember van hem afhankelijk te laten zijn. Hij wil zelf namelijk gezien worden als de verlosser van zijn volgzame volk. City of Ember is een leuke film geworden voor de wat jongere kijkers onder ons. Ook de liefhebbers van 'Narnia-achtige' films komen wel enigszins aan hun trekken. Niet zozeer omdat er pratende dieren in voor komen, maar omdat het een lekkere 'wegkijkfilm' is. Eentje waarvan je eigenlijk wilt dat 'ie wat langer duurt en dat er nog meer rare dingen in gebeuren. Leuk vermaak voor de kinderen en ook nog leuk voor de oudere kinderen.

Extra's
De extra's op de dvd zijn leuk maar niet heel erg bijzonder. Wat eerst gezegd moet worden is dat de extra's niet ondertiteld zijn. Slordig, want voor kinderen zijn extra's toch een manier om nog net even iets langer op te mogen blijven als zij 's avonds een film kijken. Op de dvd zijn de gebruikelijke trailer, een featurette met de makers te zien. Verder maak je kennis met de hoofdrolspelers en wordt je een kijkje gegund op de grootste set ter wereld. Deze set bevond zich in Belfast, op de plaats waar de Titanic gebouwd is. Daarnaast zie je ook nog hoe en welke special effects in de film gebruikt zijn. Leuke extra's, maar jammer dat ze niet ondertiteld zijn, daarom 'slechts' drie sterren.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 21 maart 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.