Interview: Jiggy Djé op Lowlands

Het begint al bijna vertrouwd te worden om backstage te wandelen. Voor de tweede keer gaan de poorten van de Bravo backstage open, deze keer voor een gesprek met Jiggy Djé. De Nederlandse rapper staat samen met onder andere Winne en de Fakkelbrigade in de Bravo de hiphop te representeren. Bekend van nummers als 'Kut', 'Check 1-2' en 'BlauwBloed', drinkt hij backstage goed door. Met een fles Hennessey (40% alcoholpercentage) komt Jiggy Djé, beter bekend als Vincent Patty, aanzetten. Een grote glimlach op zijn gezicht zorgt al voor een uiterst ontspannen sfeer.

"Lowlands was mijn grote doel. Nu is het een beloning voor al het goede werk." De baseballcapdragende rapper heeft een opperbest humeur vandaag. Nog steeds met een parelwitte lach verteld hij over zijn Lowlandsverleden. "De eerste keer LL was in 2003 met DAC. Ik heb ook afgesproken op mijn 15e dat ik nooit naar Lowlands zou gaan, totdat ik er zou optreden. Zeker geen disrespect naar LL ofzo, maar je moet toch doelen voor jezelf stellen." Op deze editie is Jiggy ook nog van plan om naar andere artiesten te kijken. Een van de namen die hij noemt is mede-hiphopper Winne, die ons vanaf de gang groet als hij zijn naam hoort vallen. "Verder nog Kyteman. Ik doe nog mee met Boemklatsch enne... Ik ben van plan om dronken te worden tussen nu en een uur."

Het is alweer enige tijd terug dat het album 'Ark de Triomf' in de schappen kwam te liggen. Is Jiggy trots met het behaalde resultaat? "Als ik de reacties zo hoor kon het beter, maar het kan natuurlijk altijd slechter. Hiphop is en blijft een ondergeschoven kindje, de underdog. Vanuit die uitgangspositie doe ik het dan zeer goed. Ik ben zelfs genomineerd voor en 3voor12 Award." De underdogpositie die de hiphop heeft hoopt Djé snel af te rekenen. "Er zijn dit jaar vele nieuwe namen. We vormen steeds meer een front. We willen eigenlijk een indruk achterlaten."



We gaan nog even terug naar 'Ark de Triomf'. In vele recensies is geschreven dat Jiggy met deze tweede plaat toch een totaal andere weg is ingeslagen. "Dat is alleen zo als je het eerste en tweede album naast elkaar legt. Als je al het werk wat ik de afgelopen jaren heb gemaakt naast elkaar legt, was dit gewoon te verwachten. Album 1 was neerslachtig, ambitieus. Ik was nog jonger. Nu, met het tweede album, was dat allemaal minder belangrijk. Ik wil doen wat ik zelf wil doen." En deze laatste zin is ook meteen de motto van de rapper. "Niets gaat boven doen wat ik leuk vind. Ik heb ook nooit stilgestaan bij dingen die niet zouden kunnen." Dat heeft Nederland geweten. Naast rapper is Jiggy ook werkzaam als acteur, docent, radiomaker en producer. "Maar het ene lijdt niet onder het ander."

Een drukke man, maar waar is Djé nu precies mee bezig? "Ik ben veel bezig met mijn label Noah's Ark. Veel produceren en artiesten op die label helpen. Maar zoals ik al eerder zei; ik wil doen wat ik leuk vind om te doen. Wil ik een film maken, dan maar ik een film. Klinkt misschien arrogant, maar het is belangrijk dat je doet wat je wil doen." Naast dit is Jiggy wel bezig met iets groters. "Hiphop naar een hoger niveau brengen. Ik wil graag proberen om de muziek op een positievere manier naar de mensen te brengen."

Concerten blijven een gebeurtenis op zich. Jiggy verbaast zich er ook nog wel eens over. "Het is bijzonder dat er nog steeds meisjes zijn die willen pijpen en/of neuken op de wc. Ik dacht dat dat meer iets voor de VS was, maar in NL?" Na de vraag of Djé er zelf ook ervaring mee heeft, komt er niet echt een duidelijke 'ja' of 'nee' uit. Alleen een grote glimlach. Misschien zegt dit al genoeg. Mocht Jiggy zich nog vervelen, dan kan hij altijd nog naar de Lowlandscamping gaan... Iets wat hij nog overweegt ook. "Misschien dat ik nog wel in een rebelse bui met een stok en een t-shirt langs kom."