Film: G.I. Joe: The Rise of Cobra

Niet lang na het tweede deel van Transformers, komt Hollywood weer met de verfilming van een andere succesvolle speelgoedlijn uit de jaren ’80: de G.I. Joe aktiefiguren. Dit moet de zomerfilm van 2009 worden en is geregisseerd door Stephen Sommers die we allemaal nog wel kennen van The Mummy-trilogie en Van Helsing. Maak kennis met de Real American Heroes in G.I. Joe: The Rise of Cobra!


In de nabije toekomst zien we hoe het Amerikaanse leger bezig is met een geheime opdracht waarbij de soldaten onder leiding van Duke (Channing Tatum, Step Up en Public Enemies) een belangrijke en uiterst gevaarlijke lading raketkoppen voor de NAVO moeten escorteren. Na wat problemen op de weg komen Duke en Ripcord (Marlon Wayans, Scary Movie) terecht in "The Pit", uitvalbasis van de elite militaire eenheid G.I. Joe, geleid door Generaal Hawk (Dennis Quaid, The Day After Tomorrow). Daar wordt het tweetal klaargestoomd om deel uit te maken van het team en de strijd aan te kunnen gaan met de duivelse organisatie Cobra. Die organisatie staat onder leiding van de Schotse wapenhandelaar McCullen (Christopher Eccleston, 28 Days Later) en hij wordt onder andere bijgestaan door Zartan (Arnold Vosloo, The Mummy), Storm Shadow (Byung-hun Lee) en een legertje schier onverwoestbare Neo-Vipers.


G.I. Joe: The Rise of Cobra kent vele flashbacks om de kijker meer te weten te laten komen over de verschillende verhoudingen tussen de hoofdrolspelers en het is ook een poging de film te voorzien van enige diepgang. Veel nut lijkt het echter niet te hebben, want vanaf het begin van de film wordt duidelijk waar het allemaal om draait: veel actie gevolgd door nog meer explosies. Een opvallende rol is weggelegd voor blondine Sienna Miller (Alfie) als de sexy en gevaarlijke Baroness. Ook leuk om te zien zijn de ontmoetingen tussen Storm Shadow en de onder de fans zeer populaire G.I. Joe Snake Eyes (Ray Park, Star Wars: Episode 1 The Phantom Menace en X-Men).


Het verhaal is heel simpel. Er dreigt een groot gevaar voor de mensheid dat wordt veroorzaakt door een tal van bad guys en het gevaar moet worden geneutraliseerd door de good guys. Het is dan aan de makers om de film op zo’n manier aan te kleden dat het vermakelijk is en dat is ze uitstekend gelukt, want het publiek hoeft de speelgoedfiguren en tekenfilmserie niet eens te kennen om de film leuk te vinden. Naast de vele bekende namen in de film, wordt men getrakteerd op zowel overdonderende visuele als sound effects. De film is een soort kruising tussen Star Wars en Transformers en hoewel G.I. Joe: The Rise of Cobra het niveau van die films niet haalt, kan het toch wel worden gezien als een blockbuster met een zeer hoog entertainmentgehalte.
Label: Paramount Pictures Releasedatum: 13 augustus 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.