Boek: Chris Adrian - Een Betere Engel

Uitgeverij Ailantus is begonnen met een nieuw concept voor verhalenbundels. Iedere Kort en Krachtig-bundel bevat vier korte verhalen, die worden ingeleid (vooraf) en toegelicht (achteraf) door een Nederlandse schrijver. De eerste bundel van deze soort die verschijnt heet Een betere engel en werd geschreven door de Amerikaan Chris Adrian. In eigen land timmert hij al behoorlijk aan de weg; vooral met zijn tweede roman Children's Hospital wist hij veel lezers te bereiken. Is deze dunne bundel een geslaagde manier om Adrians werk te leren kennen?

Surrealisme
Vanaf de eerste zin van het eerste verhaal is het duidelijk dat we hier niet met een doorsnee schrijver of dito verhalen te maken hebben. Adrians verhalen zijn een tikkeltje surrealistisch; visioenen, engelen en siamese tweelingen passeren de revue. Het is niet altijd duidelijk waar de werkelijkheid ophoudt en waar de schimmige wereld van demonen begint.

Vier verhalen over liefde en dood
Een korte tour langs de vier verhalen. In het eerste verhaal, tevens titelverhaal, maken we kennis met een aan drugs verslaafde kinderarts die, al sinds zijn kindertijd wordt hij geplaagd door visioenen van een engel. De verschijningsvorm van de engel wisselt sterk, soms is ze lief, maar ze kan ook erg kwaadaardig zijn. Tegen zin in moet hij zijn stervende vader verzorgen, wat er toch voor zorgt dat ze uiteindelijk dichter bij elkaar komen. Daarna 'De visioenen van Peter Damien'. Dit verhaal, dat zich lang geleden of ver van de bewoonde wereld af lijkt te spelen, is het meest symbolische en daarom ook minst toegankelijke uit de bundel. Het vertelt over een aantal kinderen die bevangen worden door visioenen van de instortende WTC-torens op 11 september. Ook 'Wisselkind' verwijst naar deze gebeurtenis, maar veel subtieler. Een jongetje is op zeer jonge leeftijd getuige van de gebeurtenissen en wordt bezeten door de geesten van iedereen die is omgekomen. Zijn echte ik komt alleen tevoorschijn als zijn vader laat zien hoeveel hij voor zijn zoontje overheeft. Hoe ver moet een vader gaan om zijn kind te redden? 'Steken' verhaalt over een jongen die de helft is van een Siamese tweeling. Als baby zijn ze gescheiden, maar op latere leeftijd is de helft van de tweeling overleden. Sinds zijn dood heeft de andere broer geen woord meer gesproken, hij lijkt alle wil om te leven te zijn verloren. Maar is dat echt zo?

Alle verhalen lijken verbonden te zijn door de vraag 'Wat hebben we over voor een normaal leven?' Overal vinden we de overweging terug hoeveel mensen over hebben om te krijgen wat ze willen, of dat nu liefde, begrip of het leven zelf is.

Kort en krachtig?
Het format van 'Kort en Krachtig' is een goede manier om kennis te maken met in Nederland nog onbekende schrijvers. De inleiding en toelichting helpen je om de verhalen wat beter te plaatsen. Verder zijn ze dun en kosten ze maar § 9,95. Een lage drempel om eens wat nieuws te proberen.

Maar is deze bundel een goede manier om kennis te maken met Adrians werk? Die vraag kan eigenlijk maar ten dele met 'ja' beantwoord worden. De verhalen zijn mooi, maar het kost de lezer wel wat moeite om overal mee te gaan in Adrians vreemde werelden. Het was misschien verstandig geweest van de uitgever om de mooiste en toegankelijkste verhalen vooraan, in plaats van achteraan te zetten. Mogelijk leggen de potentiŽle fans het boekje nu weg na het tweede verhaal, dat erg moeilijk is, en missen daardoor het werkelijk prachtige 'Wisselkind'.


Uitgever: Ailantus ISBN: 978 90 985 3017 2 Pagina's: 120
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.