CD: Spinnerette - Spinnerette

"Spinnerette is the sound of a sweaty black leather glove holding a lollipop’s stick, shoving it into crushed glass before offering you the first lick". Althans volgens de openingszin op de eigen website van de band. Spinnerette is tevens 'Mrs. Josh Homme' aka Brody Dalle op vocalen en gitaar, gitarist Tony Bevilacqua (bandlid met Dalle in The Distillers), Jack Irons (Red Hot Chili Peppers en Pearl Jam) op drums en Alain Johannes (Eleven en half Queens Of The Stone Age). Qua aankondiging en line-up niet de minste belofte zou je zo zeggen.


De line-up staat in ieder geval niet als zodanig in steen gekerfd. Volgens Brody Dalle is het dan ook geen echte band; het is zijzelf met wie er dan ook om haar heen staan als muzikanten. Eind 2008 liet het ensemble voor het eerst van zich horen met de EP Ghetto Love en onlangs bracht de 'band' haar eerste en self-titled studioplaat uit. Een plaat met scherpe randjes, een rock-attitude en een zoete nasmaak, als je de zin in de bio mag geloven. En al met al klopt dat wel. Spinnerette heeft ballen, ballen met een kick, een beetje als die Napoleon-citroensnoepjes. Felgeel en een beetje zoet maar met een zure kick in het midden. Voor Spinnerette is het meer andersom. Eerst de deur in trappen en dan lief doen. Het genre waarin de de groep zich beweegt is alternatieve rock en laat geluiden horen die de woestijnrock van QOTSA met de jaren zeventig pornorock van de Eagles of Death Metal mixen, tel daarbij enkele invloeden van Hole (Courtney Love) of Juliette Lewis bij op en je hebt je muzikale lolly vol venijnige glasscherven.Spinnerette kan schreeuwen, rocken, fel zijn, geil zijn en lief zijn, al is dat laatste niet al te vaak het geval. Opener 'Ghetto Love' mengt vanaf meet af aan de hiervoor genoemde zaken in een blender en zet de energetische waarde op 'hoog'. "Spinnerette is what happens when I let the tap flow" aldus Dalle. Een die kraan kan ver open, kan ik je vertellen. 'All Babes Are Wolves' is een ruige meeslepende rocker waarbij stil zitten niet mogelijk is en je je longen uit je lijf wilt schreeuwen. Uptempo en vuig, zoals rock het best uit de verf komt. Qua productie klinkt er een hoop QOTSA en EoDM doorheen wat het geheel alleen nog meer interessanter maakt. Geen kraakheldere en opgesplitste geluiden, maar een brij van ruige lagen herrie over elkaar heen die op volle snelheid op je afgevuurd worden. De vaart wordt er door iets mindere en saaiere tracks als 'Geeking' even uitgehaald, maar als je vervolgens 'Baptized By Fire' hoort, slingert dit aanstekelijke nummer je weer op snelheid (ondanks dat Dalle hier een beetje lief klinkt). De invulling van het album is net als de hoes, spannend, sexy, geil, uitdagend en intrigerend. Soms valt het niveau wat terug, maar dit is al met al een dijk van een debuutplaat!

Spinnerette staat over een paar weekjes op Lowlands en is zeker de moeite waard om te gaan zien. Brody Dalle versprak zich trouwens onlangs over de mogelijke surprise-act van Lowlands, manlief Josh zou wel eens samen met Dave Grohl (Nirvana/Foo Fighters) en John Paul Jones (Led Zeppelin) het podium op kunnen klimmen onder de naam Them Crooked Vultures.
Label: Hassle Releasedatum: Juli 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.