CD: System Hard

Coolman Records is sinds 1990 actief in hardcoremuziek. Door de jaren heen hebben dj's/producers als Na-Goyah, S'Aphira, Kristof en DJ Rob hun platen gereleased bij dit Rotterdamse label. Deze vier laten horen wat ze te bieden hebben op een nieuwe compilatie: System Hard.


Eén van de hedendaagse hardcoreproducers met een typische eigen stijl is Na-Goyah. Veel melodie gecombineerd met harde en vrij ruige bassdrums. Het is dan ook geen straf dat vijf tracks in de mix van zijn hand zijn. Ook zijn remix van 'Dreamgirl' van Buzz Fuzz is prima, al blijft het origineel toch een stukje vetter. Een beetje jammer is de keuze voor 'Imperial' van Tha Playah vs Evil Activities, die er niet echt lekker tussen lijkt te passen aangezien deze plaat heel anders klinkt dan de tracks ervoor en erna. De afsluiter is een zesde productie van Na-Goyah zelf, maar dan geremixed door S'Aphira: 'Listen You Fuckerz'. Een behoorlijk ruige versie waarin melodie een mindere rol speelt in vergelijking met zijn andere tracks.

S'Aphira mag dan het tweede deel van de eerste cd verzorgen. Deze vrouwelijke dj/producer laat meteen horen dat ze ballen heeft, want rustig opbouwen kun je vergeten. De diepe bassen knallen in het rond. Heerlijk zijn de co-producties met Na-Goyah. Vooral 'Bellum Frigidum' is een genot om naar te luisteren. Ook haar eigen producties zijn meer dan prima. 'Psychogenic War' en 'Convict' zitten strak in elkaar en 'Reason To Jump' is een waardig einde van de mix en de eerste cd. Wat een gedreun, gewoon heerlijk!


Kristof neemt het eerste deel van de mix voor zijn rekening op de tweede cd, waarbij hij heeft gekozen voor releases uit de eerste jaren van deze eeuw. Hij opent met twee samenwerkingen met DJ Bad Boy: 'U.F.B.' en 'Under Sided'. Beide erg lekkere melodieuze tracks, wat eigenlijk geldt voor bijna alle tracks die hij gekozen heeft. Alleen 'Hell No' van The Masochist en Neophyte is wat ruiger. Als afsluiter kiest Kristof voor een plaat die anno 2009 nog steeds erg populair is: 'Masters Symphony' van Outblast. Dat blijft gewoon een ijzersterke track!

DJ Rob gaat nog een stukje verder het verleden in en neemt de luisteraar mee terug naar de jaren '90. Met 'Mindtrip' van Da Bulldozer Project begint hij bescheiden, pas bij zijn eigen track 'Get Set' met Tim B gaat het gas er op en dat zet de rest van de mix door. 'Lords Of The Hardschool' is een hoogtepuntje op de cd, want deze plaat is een klassieker! Hetzelfde geldt voor '909 Trauma' van The Forze DJ Team. Tot aan het einde van de mix blijven de sounds uit deze drumcomputer je om de oren vliegen en is het gewoon jammer dat de cd afgelopen is.

System Hard is een compilatie die eens wat nieuws brengt op het gebied van hardcore. Originele tracklists en live gemixed door namen die je niet of nauwelijks compilatiecd's ziet verzorgen. Weer eens wat anders dan de standaardhitjesparade door de grote namen. Niet dat daar iets mis mee is, maar een keer iets anders is ook leuk. En daarvoor is deze dubbelaar een uitstekende keuze!


Label: Mid-Town Records Releasedatum: juni 2009 Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.