DVD: The Boat That Rocked

In de 'roaring sixties' kreeg muziek een grotere grip op de bevolking. De radio was een belangrijk onderdeel van het huishouden. Halverwege de jaren zestig werd er in Engeland door de Britse regering de voorkeur gegeven aan jazz. De jeugd moest het doen met enkele uurtjes rock 'n roll op de BBC radio. Totdat de zeezenders de lucht in gingen, zoals het beroemde Radio Caroline, en het publiek ook de platen voorschotelden die de overheid minder geslaagd vond. Over dit gebeuren verhaalt The Boat That Rocked, een film die nu op dvd is uitgebracht.


Het verhaal speelt zich af in 1966 waarin de jeugd zijn idealen door de barrière van de overheid probeerde te duwen en op zoek waren naar spanning, avontuur en bijpassende muziek. Dit laatste werd onder andere geleverd door 'Radio Rock' dat vanaf een boot in de Engelse wateren hun uitzendingen 24 uur per dag de ether in stuurde. De DJ's aan boord vormen een bonte mengeling van karakters, die met een hun eigen wil, stijl en opinies wel eens met elkaar in botsing komen en geen blad voor de mond nemen. De film volgt de gebeurtenissen op de boot grotendeels door de ogen van Carl, die door zijn moeder naar de boot wordt gebracht om onder toezicht van het zenderopperhoofd (Bill Nighy) bijgestuurd te worden nadat hij van school getrapt is. Dit pakt echter averechts uit aangezien de boot zich vereenzelvigd met de neveneffecten van rock 'n roll. Sex, drugs & rock 'n roll zijn daarom ook schering en inslag bij Radio Rock. Toch levert het verblijf van Carl op de boot hem de nodige positieve inzichten en relaties op, ondanks deze 'slechte' invloeden.


De film kent een indrukwekkende cast met onder andere Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Nick Frost, Rhys Darby, Kenneth Branagh en Jack Davenport. De eerstgenoemde zou je misschien niet zo snel in een film als deze verwachten, want het is en blijft een luchtige komedie met een dun zwart randje en is niet voor niets van de regisseur van Love Actually, Notting Hill en Four Weddings and A Funeral. Nu is het gelukkig niet zo zoetsappig allemaal, maar het verhaal had wel een serieuzere noot en wat meer diepgang kunnen gebruiken. De frictie tussen de overheid en de zender wordt gekscherend neergezet, terwijl het in die tijd toch heel wat mensen bezig hield en er diepgewortelde moralen en vrijheden bij betrokken waren. Het spel van de acteurs is vrij overtuigend en past prima in de stijl van de film. Ook de vele muziek die de film begeleidt is een pilaar van The Boat That Rocked. Door de karige verhaallijn en plots die wat kort door de bocht gaan, lukt het de acteurs, aankleding en muzikale begeleiding niet om de film tot boven de gemiddelde komedie te tillen. Een amusante feel-good film, dat wel, maar geen absolute knaller.




Label: Universal Releasedatum: Juli 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.