DVD: Chris Rock - Kill the Messenger

Als er één Amerikaanse komiek is die het wereldwijd goed voor elkaar heeft, dan is het Chris Rock wel. Met maar liefst drie gewonnen Emmy's op zak, tourde hij de afgelopen tijd de wereld rond met zijn nieuwe programma Kill the Messenger. Met meer dan 150 optredens in verschillende landen, was het zo'n beetje de grootste 'worldwide tour' voor een komiek. Warner Bros. heeft samen met HBO een drietal optredens opgenomen en gemixt tot één dvd: Kill the Messenger.



Chris Rock heeft weinig met echte stand-up comedy te maken; hij heeft zijn optredens inmiddels net zo hard ingestudeerd als Youp van 't Hek, inclusief de zogenaamd spontane reacties. Dat geeft verder helemaal niet, het is alleen duidelijk te zien. Het maakt hem in ieder geval niet minder populair; volgens Time Magazine is Rock zelfs één van de honderd meest invloedrijke personen van dit moment.

Het is een roerige tijd en dat is natuurlijk voer voor elke komiek. Met de kredietcrisis en de verkiezing van Barack Obama is er genoeg inspiratie voor Chris Rock om een optreden mee te vullen. Opvallend is de hoeveelheid rassengrappen die hij maakt tijdens zijn optreden in Zuid-Afrika. Met name de blanken krijgen er flink van langs. Als een blanke cabaretier dergelijke grappen had gemaakt over andere rassen, dan was het zeker niet op dvd uitgebracht! Daarnaast weet hij het publiek bijzonder te vermaken met zijn visie over de verschillen tussen dik en dun, rijk en arm en (wederom) zwart en wit. Toch gaat zijn steeds terugkerende thema niet vervelen en dat is duidelijk te merken aan de zaal: die gaat uit zijn dak.



Het wordt ook pijnlijk duidelijk dat accenten nadoen niet het sterkste punt is van Rock. Als hij een Zuid-Afrikaanse spoorzoeker nadoet, lijkt het net alsof Bob Marley voor je staat, erg bijzonder. Het is de enige zwakte die Rock laat zien tijdens zijn optreden. Hij is namelijk niet alleen sterk met zijn scherpe tong, maar ook met zijn mimiek en bewegingen. Het is een genot om deze man aan het werk te zien (en te horen!) op het podium.



Naast de compilaties van de optredens van Rock in Londen, New York en Johannesburg, bevat de dvd helaas geen extra's.

Kill the Messenger is een bijzonder geestige compilatie van de optredens van Chris Rock. Je merkt bijna niet dat er continu een ander publiek zit en ook aan Chris Rock zelf kun je niet merken dat het gaat om verschillende optredens. Het is jammer dat er zoveel aandacht is voor de verschillen tussen de rassen, maar hij weet het bijzonder vermakelijk te brengen en weet zorgvuldig om te gaan met de grens tussen racisme en komedie. De andere thema's die hij aansnijdt zijn minstens net zo vermakelijk en zullen je zeker de volle tachtig minuten vermaken.


Label: Warner Bros Releasedatum: 21 juni 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.