DVD: Far Cry

Super soldaten, special effects en veel geweld. Dat zijn de hoofd ingrediënten van Far Cry - de film. Een beetje gamer kan het spel Far Cry wel waarderen. Het is een goed verkocht spel met al meerdere edities. Of het nu altijd zo’n goed idee is om een spel te verfilmen gaan we nu merken. Want hoe is Far Cry the film?


Ex-elitesoldaat Jack Carver (Til Schweiger) leidt een rustig leventje als stuurman voor toeristen die op zoek zijn naar walvissen. Een beetje rondvaren en wat bier drinken zijn de hoofdlijnen van zijn bestaan. Maar daar gaat verandering in komen. De zeer aantrekkelijk journaliste Valerie (Emmanuele Vaugier) huurt de boot van Jack om naar een militair eiland te varen. Zij is namelijk het nichtje van een daar gestationeerde kolonel (Ralf Moeller) die een enorm geheim op het spoor is. Eenmaal aan land wordt Valerie direct opgepakt en de boot met Jack daarop wordt opgeblazen. Gelukkig hebben Jack zijn vroegere instincten hem niet in de steek gelaten, want hij weet op het laatste moment nog van de boot te ontsnappen. Dokter Krieger (Udo Kier) voert voor het leger daar geheime genexperimenten uit. Aan hem de taak om een supersoldaat te maken voor het leger. Dit zijn natuurlijk testen die het daglicht niet kunnen vertragen. Aan Jack dus de taak om dit te stoppen en Valerie van het eiland af te krijgen.

Ondanks het feit dat de regisseur niet de niet de minsten in zijn cast heeft zitten, is de film zelf te triest om ook maar af te kijken. Het camerawerk is ronduit amateuristisch te noemen en schudt dan ook vreselijk. Dit was misschien nog leuk bij bijvoorbeeld cloverfield, maar in een speelfilm waarbij het niet de bedoeling is om de kijker het gevoel te geven dat het met een handcamera is opgenomen, is het ronduit irritant en prutserig. De acteurs zitten niet lekker in hun rol en de dialogen zijn dan ook erg krampachtig. Dan hebben we het nog niet over de special effects, die regelrecht uit een B-film lijken te komen. De supersoldaten springen rond als een stel konijnen die last hebben van stijve spieren.


Om goed te kunnen zien hoe ze deze B-film effecten hebben gemaakt, mag je op de tweede disk een kijkje nemen in de keuken van de CGI-effecten. Bij deze uncut-versie van de dvd zit namelijk ook nog eens een extra dvd met allemaal bonus materiaal. Een kijkje op de set van deze film en wat interviews vullen, naast de CGI-effecten, dit schijfje. Allemaal niet zo heel spannend en misschien had het ook wel op de eerste dvd erbij gepast. Het is dus niet altijd goed om games te verfilmen. Misschien wilde de regisseur wel een beetje het game-effect erin houden. Game-effecten zijn voor de spelletjes. Films moet je gewoon goed in elkaar zetten zodat je er ook echt van kunt genieten als kijker. Een lekkere actiefilm is namelijk nooit weg, maar helaas is deze compleet mis geschoten. Dat er ruim 30 miljoen dollar voor deze film is uitgetrokken is in ieder geval niet terug te zien. Misschien hadden ze het beter in iets anders kunnen investeren.


Label: Splendid Film Releasedatum: April 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.