Boek: Geschiedenis: Gebruik en Misbruik

Geschiedenis. Voor de meeste mensen roept het waarschijnlijk vooral associaties op met het schoolvak; jaartallen en saaie feitjes, of juist spannende verhalen over veldslagen en kruistochten.
Maar vaak wordt historische informatie ook gebruikt als verklaring van of rechtvaardiging voor nieuwe oorlogen of dubieuze politieke standpunten. In Geschiedenis: Gebruik & Misbruik doet Margareth MacMillan een aantal van dit soort gevallen uit de doeken.

Geschiedenis als instrument
In de geschiedenis van de mensheid blijken diverse voorbeelden van dergelijk gebruik en misbruik te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kroning van Elizabeth II. Die deed erg historisch aan, maar was helemaal in elkaar gezet door 20e eeuwse adviseurs; eerdere kroningen gingen er totaal anders aan toe.

Toen Joegoslavië in de jaren '90 uit elkaar viel, dichtten de Serven zich land en rechten toe, die ze hadden verloren tijdens de beroemde veldslag 'Kosovo Polje' in 1389. Er zijn echter weinig bewijzen dat de Serven deze veldslag ook daadwerkelijk verloren hebben. Sterker nog, na deze veldslag heeft er nog jarenlang een onafhankelijk Servië bestaan.

Op duidelijke wijze loodst de schrijfster ons door de gehele historie van de mensheid, van het China van 200 v. Chr. tot het hedendaagse Canada. Het is knap dat dit boek geschreven is aan de hand van parallellen tussen gebeurtenissen, die op het eerste gezicht zo verschillend lijken.

Wetenschappelijke inslag
Tijdens het lezen merk je meteen dat dit boek door een academicus is geschreven. Lange zinnen, moeilijke woorden en volle pagina's zijn daar de getuigen van. Een paar afbeeldingen en tussenkopjes waren geen overbodige luxe geweest. Dit gemis is jammer, omdat het ervoor zorgt dat het boek onnodig moeilijk te lezen is. Alleen een andere opmaak had al erg veel bijgedragen aan een betere leesbaarheid.

Het is duidelijk dat de schrijfster ervoor gekozen heeft om een wetenschappelijk verantwoord, zeer genuanceerd boek te schrijven; ze geeft in het begin van het boek zelfs negatieve kritiek op 'amateurhistorici' die boeken schrijven. Door het wetenschappelijke karakter blijft het boek op 2,5 ster steken. Voor echte geschiedenisliefhebbers is het een inhoudelijk ijzersterk boek, maar leken kunnen zich beter wenden tot de gewraakte amateurboeken.


Uitgever:Mouria ISBN: 978 90 458 0084 4 Pagina's: 190
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.