DVD: Amusement

Regisseur John Simpson keert na lange tijd weer terug op de regiestoel. Zijn vorige film, Freeze Frame, was een groot succes in zowel bioscoop als in de winkels. Nu, vijf jaar later, komt de derde film van de regisseur. In samenwerking met de meester van thriller/horrorfilmmuziek Marco Beltrami (Scream, Resident Evil, Die Hard 4) wordt de film in de beschrijving op de dvd al de hemel ingeprezen. Was het het wachten op Amusement waard?


Het is een regenachtige avond. Tabitha (Katheryn Winnick) past op enkele kinderen. In één van de kamers van de kids staat een enorme verzameling aan poppen en clowns. De vele donderslagen helpen Tabitha er niet om zich gemakkelijk te voelen tussen alle poppen in de kamer waar ze slaapt. De avond wordt echter nog angstaanjagender als één van de clowns meer de geest van killerclown Pennywise handhaaft dan van een grote kindervriend. Ternauwernood weet Tabby met de twee kinderen uit het huis te ontsnappen en eenmaal buiten valt ze bewusteloos neer.

Enkele momenten later ondervraagt een psychiater Tabby op het politiebureau. De vraag of Tabby ene Lisa Swan kent, zorgt ervoor dat we gaan kijken naar een flashback van gebeurtenissen die vóór de openingsscène plaats hebben gevonden. Na een wild avondje stappen hoort Lisa ze niets meer van haar huisgenote Catherine, die met een vreemde is meegegaan. In de namiddag gaat Lisa op zoek naar Cat bij Pere's Pension, een motel waar ze met de onbekende naartoe zou gaan. Een afwijzing bij de deur dat alle bedden vol zijn, lijkt haar niets te doen. Lisa's vriend Dan komt binnen met het excuus dat hij voor het ministerie van Volksgezondheid werkt. Met de opdracht om Catherine te zoeken treedt hij het gebouw binnen, met een argwanend oog van eigenaar Tryton op zich gericht. Inmiddels is het donker en Lisa wacht nog steeds buiten op het rapport van Dan. Als ook Dan na uren binnen te zijn geweest niet naar buiten komt, wordt Lisa zeer ongerust en gaat ze het motel binnen. Wat ze daar aantreft, houdt ze niet voor mogelijk.

De psychiater zegt dat zowel Lisa als een andere vriendin genaamd Shelby in andere cellen zijn gevonden. Na het verhoor door de psychiater gaat de deur van de verhoorkamer open. Tabby loopt naar buiten en komt in een duistere, vervallen gang. De verhoorkamer is in het pension, met een doorgedraaide maniak aan zet. De drie meiden moeten nu vechten voor hun leven... en voor het plezier van een seriemoordenaar.


Het is een aardige overstatement om al op de hoes van de dvd te zetten 'Gaat verder dan Saw en Hostel'. Met die twee grote namen verwacht je toch wel wat. Is het Amusement gelukt om de films te toppen? Bij lange na niet. Het verhaal begint al als een ware chaos. Je weet niet wanneer welke scène heeft plaatsgevonden. Als alles een beetje op z'n plaats lijkt te vallen, neemt het verhaal zo'n idiote wending, dat de geloofwaardigheid die je nog van de film had helemaal is verdwenen. En mocht je nog hoop hebben op een goed einde á la Saw of Hostel... vergeet het maar.

Kevin Gage speelt in de film een overtuigende psychopaat. Zijn kinderlijke gezicht maakt hem, samen met een zeer verwarde maar geconcentreerde blik, tot een duister personage. Dit is ook het enige lichtpuntje als je naar de cast gaat kijken. De drie dames die door de gangen rennen zijn dermate simpel en dom neergezet, dat het een kwelling is om naar te kijken. De teksten lijken zo van een bord te worden gelezen.

Is er niets positiefs te noemen aan de film? Jawel, Marco Beltrami. De soundtrack die hij heeft gemaakt voor Amusement laat je je af en toe wel huiveren in je stoel. De kleinste dingen, zoals bijvoorbeeld het overgaan van de telefoon, zijn dankzij Marco's invloed een waardig schrikmoment geworden.


Mocht je geld over hebben, haal dan deze dvd in huis. Wil je echter waar voor je poen en toch iets van deze film mee willen krijgen, koop dan een willekeurige soundtrack van Beltrami.


Label: RCV Home Entertainment Releasedatum: Mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.