DVD: Pineapple express

Er is op het ogenblik geen komediefilm zonder Seth Rogen te vinden. Als iemand geen last heeft van de recessie op dit moment is hij het wel. Na Step brothers en Fanboys is hij nu te vinden in Pineapple Express. Ditmaal wordt hij bijgestaan door James Franco die we onder andere kennen van Spiderman 3. Deze keer kruipt het duo in de huid van een drugsgebruiker en een drugdealer. Dit moet haast wel hilarisch zijn.


Dale Denton (Seth Rogen) is een lui stuk vreten. Het enige wat hij de hele dag door doet is wiet roken. Als hij niet bij zijn veel te jonge vriendin te vinden is op school, dan zit hij wel bij zijn drugsdealer Saul Silver (James Franco). Saul heeft een exclusief soort wiet te pakken gekregen en Dale, die vaste klant bij hem is, mag dat als eerste proberen. Dit exclusieve stukje rookwaar heet een 'Pineapple Express joint'. Saul is de enige die het op dit moment kan verkopen. Dale moet op een dag nog wel even een dwangbevel bij Ted Jones (Gary Cole) afleveren. Ted is een drugsbaron die in oorlog is met de Chinezen. Als Dale daar vervolgens aankomt, is hij getuige van een moord die gepleegd wordt door een gewetenloze politieagente en de gevaarlijke drugsbaron. Hij laat in paniek zijn Pineapple Express joint vallen en scheurt er in zijn auto vandoor. Dit plantje is alleen zo exclusief dat Ted er al snel achter komt wie de moord heeft gezien en wil dan ook met hem afrekenen. Dale vlucht naar Saul om hem te vertellen wat hij net gezien heeft. Dan komen de heren er achter dat ze moeten vluchten voor hun leven. De hallucinerende heren slaan op de vlucht en ontdekken al snel dat ze niet lijden aan achtervolgingswaanzin veroorzaakt door hun overmatige drugsgebruik. Nee, ze zitten midden in de actie.


Dikke lading extra’s
Naast de bioscoopversie (107 minuten) bevat de dvd ook de iets wat ruigere ‘unrated versie’ van 112 minuten. Beide kunnen worden bekeken met een optioneel audiocommentaar, ingesproken door een groot aantal / alle cast- en crewmensen. Naast de enorme grappen en grollen die daarin voorbij komen is het voornamelijk leuk om wat anekdotes te horen over de film. Naast een aantal verwijderde scènes en wat bloopers is er ook nog een 'making of' te vinden op het schijfje. In deze 21 minuten durende 'making of' zien we hoe de film tot stand is gekomen en mogen we een kijkje nemen achter de schermen. Last but not least staat er een documentaire op.‘Injury Report’ duurt vijf minuten en laat zien dat het er zeker niet zachtzinnig aan toe ging op de set van de film.

Pineapple Express is in eerste instantie een beetje vreemde eend in de bijt. Het is geen drugskomedie en ook geen gewelddadige actiefilm. Laten we hem maar plaatsen onder de actiekomedie. Het verhaal zelf komt misschien in eerste instantie niet erg origineel over. Hoeveel films zijn er nou wel niet gemaakt over stoneheads. Toch is Pineapple Express is verrassend geslaagd te noemen. Franco, die we eigenlijk alleen maar kennen uit serieuze rollen in films, heeft prima zijn plek gevonden in deze film. Zijn teksten zijn niet geforceerd en komen natuurlijk droog uit zijn mond rollen. Je bent soms nog niet goed bekomen van het lachen of er wordt iemands voet compleet afgeschoten! Mocht je dus op een zaterdagavond niets te doen hebben, dan is dit een uitstekende film om er eens bij te pakken. Gegarandeerd dat je lachspieren worden getraind.


Label: Sony Pictures Home Entertainment Releasedatum: mei 2009
Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.