TV: Crashtest PeWi's

De vrijdagavond is bij Veronica traditiegetrouw 'auto-avond'. Met programma's als Wegmisbruikers en Top Gear weet de nieuwste aanwinst zich in goed gezelschap: Crashtest PeWi's is sinds april te zien bij de zender en moet de opvolger (of tijdelijke vervanger) zijn van De Grote Beurt. Eens kijken of het de moeite waard is om na Jeremy Clarkson op de zender te blijven hangen...


Brabantse boeren
Al bij de eerste klanken merk je als kijker dat het een programma is waar je wel van zult moeten houden (of misschien leren houden), want alleen al het enorme boerse Brabantse taaltje zal niet bij iedereen goed in de smaak vallen (en ook niet door elke Nederlander begrepen worden...). Wie of wat zijn de PeWi's, dat is de eerste vraag die opkomt. De PeWi's zijn een vriendengroep, jawel, afkomstig uit Brabant. Samen vormen zij het zogenaamde PeWi-racing team. Zoals ze in de achterhoek in het weekend naar de zwarte cross gaan, zo gaan de PeWi's in hun weekend helemaal los op het racecircuit. En niet altijd even verantwoord of veilig (getuige het groot aantal auto's -46 in vier jaar- dat zij al total loss reden).

De insteek van het programma is echter niet zoveel mogelijk auto's total loss te rijden, maar een oplossing te vinden voor de milieuproblematiek die auto's veroorzaken. Op geheel eigen wijze nemen de mannen de diverse zaken onder loep en bedenken hun eigen PeWi-oplossingen. Wat te denken van een auto op koeienpoep laten rijden... is de uitstoot dan milieuvriendelijker? Het zou in ieder geval een bijdrage leveren aan het mestprobleem... en koeien genoeg in Brabant. Ook frituurvet van de plaatselijke cafetaria wordt als brandstof getest. Vet zeg!


In actie

Het Brabantse taaltje is niet weg te denken uit het programma. 'Ons mam' is een perfect voorbeeld van zoals 'wij Brabanders' praten. Nogmaals, je moet er van houden, een Fries zal het toch wel storend kunnen vinden. Het dialect draagt ook verder helemaal niets bij aan de show, behalve dan dat de heren in ieder geval 'au naturel' acteren op televisie. Ze doen niets om te verbergen dat ze 'Brabantse boertjes' zijn en blijven. Zelfs voor een Brabander, zoals deze reviewer, kan het toch nét iets teveel zijn. De inwoners van de provincie worden op deze manier toch wel stigmatiserend weggezet. Met een beetje inzet hadden de PeWi's ook een leuk tv-programma kunnen maken op basis van Algemeen Beschaafd Nederlands.

Vooroordelen pakken ze ook aan. Rijdt een dronken man nog altijd beter dan een nuchtere vrouw? Een echte mannenredenering, er zijn vele vrouwen die gewoon beter rijden dan mannen, in welke staat of hoedanigheid dan ook... maar daar willen mannen als de PeWi's natuurlijk niet aan. Verantwoord en veilig werken ze niet. De keren dat iets kapot gaat zijn niet op één hand te tellen, maar dat zal ook wel de charme van het programma zijn.


Het PeWi-racing team

Wat moeten we er dan mee?
Weinig. Al wat de PeWi's laten zien moet puur als vermaak worden opgevat. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing of haalbaarheid in te herkennen. Entertainment, dat is wat het is. Is het dan leuk? Tja, daar is moeilijk een algemene uitspraak over te doen. Het zal er echt van afhangen hoe je erin staat. Zoek je boeren die even lekker los gaan in het weekend en daarbij auto's afraggen, dan zit je goed. Ben je meer het type dat houdt van een iets onderhoudender programma, kijk dan naar Top Gear dat er net vóór wordt uitgezonden en schakel daarna lekker naar een andere zender. Ik als reviewer doe dat in ieder geval wel, ik heb wel genoeg gePeWied.

Voor de liefhebbers, de afleveringen kun je hier bekijken.


Zender: Veronica Gezien op: Vrijdagavond Waardering:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.