Interview met Branimir Tudjan

FOK! mocht de schrijver, Branimir Tudjan, van het boek Leef Safe interviewen. Het boek is gevuld met tips om je veilig te voelen in iedere situatie.


Branimir Tudjan

Het valt op dat je al een behoorlijk indrukwekkende carrière hebt opgebouwd. Ben je daar per toeval ingerold of zijn al die stappen bewuste keuzes geweest.

Toeval bestaat niet, alles wat ik heb gedaan zijn bewuste keuzes geweest. Je noemt het misschien indrukwekkend, maar ik zie er niets bijzonders in, behalve dan dat ik de kans heb gehad om als een normaal mens af en toe bijzondere dingen te kunnen doen, bijzondere mensen te kunnen ontmoeten. Maar mijn carrière is voor mij gewoon, net als iedere andere burger die zijn werk probeert te doen, zich te ontwikkelen en andere mensen daarbij te helpen. Ik zie het gewoon als een normale menselijke weg.

Je bent onder andere journalist geweest in Israël, niet de meest veilige plek op aarde, daarnaast ben je bij de politie geweest en heb je ook bij Amerikaanse ambassade in Nederland gewerkt. Tevens heb je een eigen Krav Maga school in Nederland.

Ik heb inderdaad als journalist in Israël gewerkt. Ik ben vanuit Kroatië, mijn geboorteland, voormalig Joegoslavië, na mijn diensttijd naar Israël gegaan. Sommige mensen maken een wereldreis, of gaan naar India om te zoeken naar spiritualiteit. Voor mij was Israël een zeer boeiend land. Dit land is voor mij een symbool, een underdog die alsnog kan presteren. Niet alleen maar presteren, maar zelfs een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld, hoe je dus van niks iets kunt bereiken. Die kracht van Israël heeft mij er onder andere toe bewogen er naar toe te gaan. Ik ben daar begonnen als freelance journalist voor een jeugdkrant. Ik heb vier jaar in Israël doorgebracht en ook voor radiozenders en dagbladen gewerkt. Daar heb ik de kans gehad om bijzondere mensen zoals Yitzchak Rabin en Shimon Peres te ontmoeten. Daarnaast kwam ik in Israël, in 1987, in aanraking met de Krav Maga. Ik deed vanaf mijn achtste al aan karate, dus gaf ik de kids in de kibboets ook karateles. Hun Krav Maga-instucteur vond het echter niet prettig dat iemand de kids onderwees in karate, zo kwam ik in aanraking met de Krav Maga. Toen ik later verhuisde naar Nederland, mijn toenmalige vrouw was half Nederlands, half Israëlisch, opende ik de eerste Krav Maga school in Nederland.

Israël is natuurlijk niet het meest veilige land geweest om in te werken.

Dat klopt, toen ik in Israël zat, heb ik meerdere veiligheidscursussen gevolgd om mij als journalist te beveiligen tegen ontvoeringen en uiteraard zelfmoordaanslagen. Dan word je ook geconfronteerd met maatregelen en tips, deze heb ik in mijn boek beschreven. Toen begon mijn beveiligingsbewustzijn te groeien. Tevens ben ik in Israël zelf ontsnapt aan een zelfmoordaanslag. Het was in februari 2004, ik was op bezoek bij één van Krava Maga leerlingen en zat met hem en een aantal politiemensen, ook kennissen van vroeger, aan de promenade, pal aan zee in Tel Aviv. Ik voelde me ineens niet lekker, dus ik nam afscheid om te gaan slapen in het hotel. Maar toen ik net in slaap was gevallen, werd ik wakker gebeld door één van mijn Israëlische vrienden, deze vroeg "Waar ben je nu?". Ik antwoordde, "In mijn bed". Hij antwoordde "Ik ben echt blij dat je in je bed ligt en niet ergens anders". Ik vroeg hem wat er aan de hand was, toen vertelde hij dat er een man zichzelf had opgeblazen, op nog geen vijftig meter van de plek waar wij hadden zitten eten. Ik ben de dag erna ook gaan kijken naar de plek, nieuwsgierig maar ook om me te confronteren met de angst. Het was die dag geen toeval, dat ik niet lekker was. Ik had geen foute dingen gegeten, ik was de hele dag gewoon vrolijk en in één keer voelde ik me niet lekker. Mijn lichaam zei, wegwezen.

Alsof je iets had zien aankomen?

Ja, wij mensen gebruiken zo'n acht tot tien procent van onze hersenen, dat is wetenschappelijk bewezen. Dat betekent dat we 90 procent niet gebruiken, dus is het best mogelijk dat we hierdoor meer informatie toch onbewust waarnemen, wie weet. Maar uiteindelijk gaat het er om dat de mensen Leef Safe lezen en na het lezen bewust gaan kijken naar alle dingen om zich heen, om juist niet bang te worden. Om een completer bewustzijn te ontwikkelen. We kunnen ons niet alleen bewust zijn van alleen leuke dingen, je kunt pas bewust leven als je ook de niet leuke dingen ziet, als je de kwade dingen kunt herkennen. Dus Leef Safe is voor mij eigenlijk een angstverjager, dat moet het ook voor andere mensen zijn, om met de kennis en informatie de angst te overwinnen.

De instructie-dvd MOSS

Je bent een Krav Maga-instructeur, je hebt zelfs een eigen zelfverdediging stijl, MOSS, ontwikkeld. Maar niet iedereen die het boek wil lezen zal in staat zijn die technieken onder de knie te krijgen.

De echte weerbaarheid zijn niet je vuisten of de techniek. Je echte weerbaarheid is dingen op tijd kunnen zien en daardoor dus te voorkomen. Als je niet weet waar je naar moet kijken, dan kun je het ook niet voorkomen. Een klein deel van Leef Safe gaat over werkelijk fysieke technieken, niet over de Krav Maga, maar het zijn strategieën, technieken en tips die ook makkelijk door kinderen en vrouwen toegepast kunnen worden. Als je kijkt naar zinloos geweld, dan zijn er drie belangrijke regels. Regel één is vermijden, een absolute prioriteit, elke vechtpartij kan je laatste zijn. Het maakt niet uit hoe stoer of getraind je bent, je kunt iemand tegenover je hebben met een mes of een geweer, dus het maakt niet uit hoe goed je getraind bent in Krav Maga. Denk ook aan de juridische consequenties of de posttraumatische stress na afloop. Regel twee is dat als je het niet kunt vermijden, je er alles aan moet doen om de situatie te de-escaleren. Dat mag niet ten koste gaan van je persoon, maar als het ten koste gaat van je ego, dan moet dat. En soms is het de-escaleren juist dat je het zogenaamd moet laten escaleren, laat zien dat je bereid bent om jezelf te verdedigen, dat kan zowel met een verbale als een non-verbale houding. Dat je laat zien dat je in ieder geval geen makkelijk prooi bent, dat is ook een vorm van de-escaleren. Als dat allemaal niet lukt, niet kunnen voorkomen, sussen, de-escaleren, dan is het belangrijk om je te gaan verdedigen, regel drie. Het besef dat niemand op deze aarde het recht heeft om jou aan te vallen of pijn te doen, je bent je leven waard, dat is het allerbelangrijkste. Het besef, "Ik ben het leven waard". Je hoeft geen Steven Seagal (met hem heb ik persoonlijk getraind) of Krav Maga-expert te zijn, je moet het besef hebben dat je je leven waard bent, dat niemand je pijn mag doen. Als dat besef gepaard gaat met de strategieën om te vermijden en te voorkomen, dan ben je goed bezig. Ik weet waar ik over praat, het is nooit leuk, ook al heb je gewonnen, het gaat altijd gepaard met een schuldgevoel en trauma's. Dat is mijn advies aan de jonge mensen, voorkomen en vermijden, kies een leuke bezigheid. Ik zie tegenwoordig veel jongens voor wie de drempel om geweld en drugs te gebruiken laag is. In plaats van dat ze achter de meisjes aan gaan, gaan ze achter elkaar aan en dat niet op een leuke manier. Helaas.

LEEF SAFE

Over het boek zelf, je hebt natuurlijk een heleboel geleerd en meegemaakt in Israël, daarnaast ben je ook politie-agent geweest in Nederland. Is 'Leef Safe' nu specifiek voor de Nederlandse maatschappij geschreven, of is het meer algemeen geschreven?

Het boek is bedoeld voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd en herkomst. Het is zodanig geschreven dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn. Er zitten inderdaad specifieke punten in voor de Nederlandse situatie zoals de Hofstadgroep en maatschappelijke problemen in Nederland. Maar ongeacht, ieder mens wil eigenlijk in vrede leven. Overigens ben ik ook met een Duitse uitgever bezig om het boek ook in Duitsland uit te geven.

Ik zag bij het hoofdstuk "Vrouw Safe" een aantal simpele maar doeltreffende tips staan voor bij een ontvoering, hard tegen de pook trappen of met al je gewicht aan het stuur draaien, of "brand" roepen in plaats van "help". "Help" werkt niet meer ?

Als je brand roept bij een verkrachting, dan betrekt je de veiligheid van de ander erbij, de ander is dan eerder bereid je te helpen omdat ze dan ook bang zijn voor hun eigen veiligheid. De mensen worden dan meer gefocust, ze blijven kijken van, "hè, waar is die brand?" Ik heb dit ook geleerd aan een paar vrouwen die al meerdere malen het slachtoffer waren van een aanranding en zij kwamen terug met de feedback dat het had gewerkt. Maar zo zijn alle tips gebaseerd op de realiteit, ik heb helaas ook een aantal dingen zelf moeten beleven.

Dus nu help je eigenlijk met die kennis en informatie een heleboel mensen door dit boek te schrijven.

Ja, ik zou niet durven schrijven over dingen waar ik geen verstand van heb, of iets waar ik alleen maar over heb gelezen. Zo was ik helaas, samen met mijn zus, het slachtoffer van een pedofiel, dus ik weet er alles van, dus kan ik er ook over schrijven. Daarbij heb ik opzettelijk een heel simpele schrijfstijl aangehouden zodat echt iedereen het boek kan lezen, het boek is echt voor iedereen bedoeld.

Wil je meer weten over het boek, lees dan de review van Leef Safe op FOK!.
Voor meer informatie over Krav Maga: www.kravmagenederland.nl info@kravmaganederland.nl