Film: Fighting

Een jonge verkoper op straat die boeken en dvd's verkoopt, wordt overvallen en probeert zich te verdedigen. Hierbij deelt hij enkele rake klappen uit aan de overvaller. Hij wordt ontdekt en gaat meedoen aan illegale underground gevechten voor geld. Al deze dingen zitten in de film Fighting. Een standaard verhaal, maar is het ook een leuk verhaal?


Shawn (Channing Tatum) verkoopt boeken en dvd's in de straten van Manhattan. Hij ontmoet Harvey (Terrence Howard) en die ziet wat er gebeurt en is daar behoorlijk van onder de indruk. Hij legt contact met Shawn en probeert hem te helpen door hem te introduceren in het ondergrondse vechtcircuit. Tussen al deze 'bedrijvigheid' door leer je Shawn en Harvey beter kennen omdat hun achtergronden aan het licht komen. Bovendien krijgt Shawn ook nog gevoelens voor Zulay (Zulay Henao) die hij op die bewuste dag ook was tegengekomen.


Regisseur Dito Montiel (A Guide to Recognizing Your Saints) houdt de vaart er in tijdens de film. Flitsende montages, mooie shots van Manhattan en natuurlijk goed gefilmde gevechten dragen er aan bij dat je geboeid blijft kijken. Je kan goed zien dat Montiel ervan houdt om alles van zijn decor/omgeving in zijn films te gebruiken: in elke scène gaat bijna alles kapot. Er zit weinig verhaal in de film en de dialogen tussen de hoofdpersonen komen zeer onnatuurlijk en 'gescript' over. Elk gevecht heeft zijn eigen 'setting' en ze worden op verschillende locaties in Manhattan uitgevoerd. Het is allemaal erg strak en volgens de regels gechoreografeerd. Daardoor komt het over alsof ze letterlijk uit het script zijn overgenomen. Het eindgevecht boven op een dak valt daarom erg tegen; één van de gevechten eerder in de film in een steeg is veel beter.

Het leukste van de film is de interactie tussen Shawn en Harvey. De personages worden door Tatum en Howard goed en realistisch neergezet. Het verhaal gaat eigenlijk over de vriendschap tussen Shawn en Harvey, maar omdat (mede vanwege) in het script er niet dieper op ingegaan wordt, valt dit tegen. In plaats daarvan helt het verhaal nu naar de kant van Shawn en Zulay. De romantiek en de conversaties worden erg aangedikt, wat gaat overheersen.


Fighting had een goede film kunnen zijn als het verhaal niet zo voorspelbaar en geschreven zou zijn geweest. Zelfs de gevechten en de prachtige beelden van Manhattan verliezen hierdoor hun glans. Dat is jammer omdat er veel meer van te maken zou zijn geweest. Ook jammer dat hierdoor de rollen van Tatum en Howard ondergesneeuwd raken, want als ze meer vrijheid hadden gekregen in het script was het zeker in het voordeel van de film geweest.

Label: Universal Pictures Releasedatum: 21 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.