Event: Airsoft

Airsoft is een combatsimulatiesport die kan vergeleken worden met paintball, maar dan veel realistischer. Twee of meer teams spelen tegen elkaar een game vol snelheid, nauwkeurigheid, teamplay, tactieken en adrenaline! Een absolute must dus voor de gamers onder ons. Airsoft is in Nederland helaas verboden dus je moet naar ons buurland Belgi om het te spelen. Zo kwamen wij via airsoftevents.nl aan deze combatsimulatiesport. 26 fanatieke gamers later stonden we in het klooster The Monastery II klaar voor de actie.


Even in het kort wat is Airsoft
Deze “sport”wordt vergeleken met Paintball maar er zit wel degelijk verschil in. Bij Paintball schiet je op elkaar met kogels van verf. Het is dan ook vrij gemakkelijk te zien of iemand geraakt is bij Paintball. Bij Airsoft werkt dat iets anders. De wapens die gebruikt worden voor Airsoft zijn vrijwel identiek met echt bestaande wapens. Zo moet je denken aan replica’s van een M15A4 Rifle, M15A2 Tactical Carabine, AK-47 SLR, UMG (Uber Machine Gun) en MP5A4. Dat is dan misschien ook wel de meest voorname reden waarom Airsoft in Nederland verboden is. Je mag namelijk in ons land geen replica’s in bezit hebben. In de wapens gaan geen kogels van verf maar BB’s zoals ze genoemd worden. Dat zijn kleine 6mm plastic balletjes. Wanneer je dan geraakt wordt zal je dit zeker voelen. Dit noemen ze bij airsoft een 'hit'. Bij een 'hit' moet je luid 'hit' moeten roepen, om duidelijk te maken dat je geraakt bent. Hierop pak je het uitgereikte fel gele hesje en draagt deze goed zichtbaar. Vanaf dit moment mag er niet meer op je geschoten worden. Zoals je misschien wel kunt lezen gaat dit spel dus puur om de fairplay. Het is niet te controleren of iemand echt geraakt is.

5 uur lang rennen, kruipen en sluipen!
Omdat wij met een groep van 26 personen waren was het klooster de beste optie voor ons. Dit klooster, The Monastery II, ligt in Zottegem onder Gent. Zo’n circa 1,5 uur rijden vanaf Breda dus. Het bestaat uit een natte kelder, een donkere zolder en vele kamers, die verbonden zijn met gangen en trappen en dat over de 3 etages. De kosten voor het indoor spelen zijn 80 euro. Daar zit dan bij het spelen van 11.00 tot 16.00 uur, SWAT of Terroristen kleding, veiligheidsbril, een replica en een hi-cap magazijn met 550 BB’s. Ben je triggerhappy dan kan je altijd nog extra bb’s bijkopen.

Bij het klooster aangekomen wordt je opgedeeld in twee teams. Het SWAT-team compleet in het zwart gekleed en het Terroristen-team gekleed in camouflage-kleding. Per team wordt je naar de safety zone gestuurd om je kleding op te halen en je te verkleden. Als de teams dan klaar staan krijg je een korte uitleg met veiligheidsvoorschriften. Zo moet je te allen tijde in de game je veiligheidsbril op hebben en als in je de safety zone bent moet je het magazijn uit je wapen halen en 2 keer in een bak met zand schieten om de laatste BB uit je wapen te krijgen. Wapen op safe stand zetten en dan pas mag je de safety zone betreden. Dat is ook de enige plek in het klooster waar je de veiligheidsbril af mag zetten.


Na deze korte introductie begin je eerst met een makkelijke game. Gewoon deathmatch. Geraakt is dood en dan moet je naar de safety zone. Welk team het meeste mensen overheeft heeft gewonnen. Na twee potjes deathmatch weet je aardig hoe het klooster in elkaar zit en waar je het beste kan staan voor de aanval. Tijd dus voor een andere soort game. VIP transporteren naar een geheime locatie in het klooster. Je start bijvoorbeeld in de natte kelder onder het gebouw en je moet een VIP, in dit geval een marshall, naar de zolder verplaatsen zonder dat hij geraakt wordt. Dat betekent dus tactiek bepalen met je team. Tussen deze games in krijg je even vijf minuten om op adem te komen en dan moet je weer verder! Nog een game voordat we aan onze lunch konden beginnen. Elk team kreeg een bijzonder persoon. Alleen deze persoon mocht een voorwerp van een geheime kamer naar een andere locatie verplaatsen. Als deze persoon werd geraakt moest hij terug naar safety zone. 3 personen uit hetzelfde team in de zone dan mocht je pas weer terug het spel in.

Na een goed verzorgde lunch die je er bij kunt bestellen hebben we nog een aantal games gespeeld voordat we allemaal kapot vielen van vermoeidheid. Je bent namelijk de hele dag aan het rennen, springen en sluipen in het klooster zonder ook maar echt even te kunnen zitten en nu natuurlijk de hamvraag...

Doet het pijn?
Ja, je voelt het wel even als een BB met hoge snelheid tegen je been aan komt. Je krijgt er dan ook zeker een blauwe plek van. Let er goed op dat je geen BB in je gezicht krijgt want contact met de blote huid is gegarandeerd bloed. Je kunt tijdens het uitzoeken van je materiaal ook een gezichtsmasker opzetten. Maar we zijn verdomme toch geen mietjes! Airsoft is niet voor kleinzerige mensen maar dat is paintball volgens mij ook niet.


Paintball of Airsoft?
Bij paintball kan je goed zien of iemand geraakt is bij Airsoft draait de game echt helemaal op fairplay. Heb je een team mensen die op basis van fairplay goed kunnen spelen dat is Airsoft briljant! Het is super realistisch met een replica in je handen die zo zwaar is dat je handen er aan het einde van dag van trillen. De setting met een klooster waar gewoon het verft van de deur af springt op het moment dat de BB erin slaat is priceless. Je maakt echt onderdeel uit van het klooster en een team iets wat minder realistisch is met paintball.Organisatie: Airsoftevents.nl Kosten indoor: 80 euro excl. lunch
Waardering: