Boek: George Mastras - Tranen over Kashmir

Dikke boeken willen de lezer nog wel eens afschrikken, dat is in eerste instantie ook wel het geval bij George Mastras' boek Tranen over Kashmir. Met zijn 448 pagina's een dikkerd, niet echt handig om even in bad te lezen, je armen worden er moe van. Toch nodigt de titel voldoende uit om het boek toch ter hand te nemen en je tanden erin te zetten, helemaal na het lezen van de achterkant. Nieuwsgierigheid die bevredigt moet worden.


Avontuur
In Tranen over Kashmir staat het avontuur centraal, een avontuur dat de hoofdpersoon, Nick Sunder, brengt naar landen als Pakistan, Kasjmir, India en Afghanistan. Nick wordt door de Pakistaanse autoriteiten verdacht van de moord op een Franse backpacker, een man die hij ontmoet heeft tijdens zijn eigen reis en waar hij een tijdje mee samen gereisd heeft. Om in een land als Pakistan verdacht te worden van een dergelijk misdrijf is wel even anders dan in de Westerse wereld. Eerlijke rechtshandhaving is ver te zoeken en het maakt dat Nick op de vlucht slaat voor de politie. Tijdens deze ontsnapping loopt hij twee mannen tegen het lijf die samen met hem op weg gaan om zo veilig thuis te komen. De twee kennen de onherbergzame gebieden als geen ander en ze zijn de enige redding voor Nick om levend hier uit te komen.

Naast deze verhaallijn loopt nog een andere, namelijk die van de Indiase arts Aisha. Zij is hoofd van een kliniek in Gikamosh, Kasjmir. Nick ontmoet de jonge vrouw en het voegt een nieuwe dimensie toe aan zijn avontuur. Een avontuur om nooit te vergeten.

Toegankelijk
George Mastras heeft een gave om beeldend te schrijven. Niet alleen geeft hij een goede beschrijving van het landschap, maar ook het inzicht dat hij in de personage geeft, maakt de betrokkenheid bij de verhaallijnen erg diepgaand. Hij weet perfect de verschillend tussen de Westerse wereld en het Midden-Oosten neer te zetten. Hoe deze twee werelden samen moeten leven in één wereld.

Ondanks zijn toch vele pagina's leest Tranen over Kashmir als een trein, dit komt niet in de laatste plaats doordat de schrijver een zeer toegankelijke schrijfstijl hanteert. Vergelijkingen met Kaleid Hosseini's De Vliegeraar mogen terecht gemaakt worden. Je merkt ook dat Mastras zelf veel heeft rondgetrokken met zijn rugtas, dit is herkenbaar in de hoofdpersoon Nick Sunder.

Om een goed boek te schrijven heb je een aantal talenten nodig, Mastras beschikt over al die talenten en nog eentje meer, namelijk het succesvol samenvoegen van dit alles. Het resultaat is een boek dat de échte boekenliefhebber niet mág missen.

Uitgever: De Fontein ISBN: 978 90 2612 568 3 Pagina's: 448
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.