DVD: the Day The Earth Stood Still

Het jaar is 1928. Hoog in de bergen beklimt een bebaarde bergbeklimmer (Keanu Reeves) een wand. Met zijn pikhouweel hakt hij gaten in het ijs om zo goed naar boven te komen. Af en toe moet hij goed opletten, een hevige sneeuwval belemmert het zicht regelmatig. Eenmaal aan de top van de wand ontdekt hij achter een laag ijs een draaiende bol. Gefascineerd als de klimmer is, hakt hij het ijs voor de bol weg. Een ontzettend fel licht komt uit de ontdekking en verblind valt de man tegen de vlakte. Als hij weer bij komt is de bol op mysterieuze wijze verdwenen.



Na deze korte blik op deze gebeurtenis uit de geschiedenis, maken we in het heden kennis met Helen Benson. Ze is een microbioloog, gespecialiseerd in ‘buitenaards leven’. Als ze ineens met enkele agenten mee naar een geheime basis moet, weet ze dat er stront aan de knikker is. Samen met een hele Chinook vol andere hooggeleerden en wetenschappers wordt ze naar een kamp van het Amerikaanse leger gebracht om op de hoogte gesteld te worden van een grote gebeurtenis. Een onbekend voorwerp dat van achter de baan van Jupiter tevoorschijn kwam en bleef hangen, suist in een rotvaart naar de aarde. Tijd van impact: 87 minuten. Locatie: Manhattan.

Na deze kleine anderhalf uur landt er inderdaad iets in Central Park. Het is echter geen meteoor, geen astroïde of ander gesteente, maar een grote bol. Het leger verzamelt zich rondom de bol en een luik gaat open. Wat er dan plaatsvindt, is de grootste gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid: buitenaards leven stelt zich voor aan de mens. Van over de hele wereld worden meldingen gedaan van vreemde bollen. Is het einde der tijden aangebroken?



Misschien ligt het aan mij, maar zowel muziek als films met bollen zijn nooit goed geweest. The Sphere, the Orb, Dragonball Z, Baywatch ( ) en nu dus the Day the Earth Stood Still. Waar in hemelsnaam het idee van die bol(len) vandaan is gekomen, is een raadsel. Voor wie de originele versie niet heeft gezien: het buitenaards leven kwam ‘gewoon’ van een vreemd gevormd ruimteschip. Makkelijk gemaakt, zag er vreemd uit en toch blijft het boeien. Om kennelijk met de tijd mee te gaan hebben de makers van de remake het schip vervangen door een enorme bol.
We gaan nog even door met de bol. Grafisch gezien is hij zeer mooi geanimeerd. Dan gaat er een luik open en een beschermer van de bol plaatst zich voor het schip. Deze robot die door het (buitenaards) leven gaat als ‘Gort’ is in tegenstelling tot de bol zo slecht geanimeerd, dat het meer een gewelddadige animatie uit een gemiddelde Disneyfilm lijkt dan een echt geloofwaardige Hollywood-SFX.

Vele grote namen schieten voorbij in de losse remake van ‘the Day the Earth Stood Still’ uit 1951. Zo zien we Keanu Reeves als het buitenaardse wezen Klaatu. Naast Keanu zien we ook Roger Cross, Robert Knepper en giganten John Cleese en James Hong voorbij komen. Toch is het apart te noemen dat de vier heren bij elkaar nog geen vijftien minuten te zien zijn, wat je wel verwacht als ze prominente plaatsen innemen op trailers en posters. Zowel de rollen als de invloed van grote namen hebben geen enkele meerwaarde aan de film. Maar dit is niet de zwakte van de film.

De zwakte van deze remake is dat, naast dat de geloofwaardigheid met het kwartier daalt, de film totaal niet boeit. Je kijkt en na een kleine drie kwartier ben je het eigenlijk al zat. Het verhaal blijft hangen bij het feit dat de bol in Central Park landt en de destructie van de Aarde zoals wij haar kennen is gestart. En dan...niks. Het loopt gewoon niet lekker door. Een hoop gezwets vult de overige zestig minuten met wat er fout ging op Aarde en hoe het einde der tijden aanbreekt. Maar ook dit is niet boeiend.




Mocht je erover nadenken om 'the Day the Earth Stood Still' te kijken, pak dan de film uit 1951. Deze remake overtuigt niet genoeg om je angstig of geloofwaardig naar een invasie van het onbekende te kijken.



Label: 20th Century Fox Releasedatum: 15 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:
Waardering extra's: