DVD: The Women

De afgelopen jaren heeft Meg Ryan een aantal keer geprobeerd een come-back te maken in het voor haar zo bekende genre: de romantische komedie. In de jaren negentig waren films als Sleepless in Seattle en You've got mail toch wel hits te noemen. Daarna ging het met het succes toch beduidend minder. In de nieuwe eeuw stond ze vooral bekend als de iets te 'gebotoxte' blondine die haar leeftijd niet wil weten. Toch is ze nu terug met een film die, zeker binnen haar favoriete genre, er mag zijn. The Women is een leuke, grappige, verfrissende, romantische komedie. Wellicht een echte vrouwenfilm, maar wat is daar mis mee?



Wie zijn The Women?
In The Women maken we kennis met Mary Haines (Meg Ryan). Mary is getrouwd met een rijke man, woont in een prachtig landhuis, heeft een dochter en is werkzaam in het modebedrijf van haar vader. Haar vriendin Silvie Fowler (Annette Benning) is hoofdredactrice bij één van de toonaangevende glossy's in New York. Ze leidt het leven waar menig vrouw in NYC jaloers op is. Haar vrije tijd brengt ze vooral winkelend door. Als derde vriendin is er Edie (Debra Messing), de wat slonzige, maar toch vooral ideale moeder. Met haar drie dochtertjes leidt ze een wat alternatief leven, zonder al te veel glamour, maar wel met veel plezier. De vriendinnenclub wordt afgemaakt met schrijfster Alex Fischer (Jada Pinkett-Smith). Vier vrouwen die het proberen te maken in het leven, ieder op haar eigen manier, maar vooral als vriendinnen elkaar steunend door dik en dun.

Wanneer Sylvie er achterkomt dat de man van haar beste vriendin vreemd gaat met een 'parfum-muts', Crystal (Eva Mendes) voelt zij meteen de behoefte om haar vriendin te 'redden'. Ze besluit Crystal te confronteren en uit te dagen de relatie per direct te stoppen. Natuurlijk voelt deze daar niets voor en wat volgt is een strijd om wie de sterkste is.

Vriendschap boven alles
De verhaallijn is vrij simpel, diepgang moet meer gezocht worden in de subtielere stukken. Als onderliggend herken je zeer zeker de vriendschap zoals die tussen vrouwen kan spelen. Deze staat centraal in The Women. De vier vrouwen doen er alles aan om het leven van één van hen weer gelukkig te maken. Daarvoor gaan ze voor elkaar door het vuur. Dat dit niet zonder obstakels gaat, mag duidelijk zijn. En dat daarnaast vriendschappen ook wel eens een deuk oplopen, is ook geen geheim. Al deze elementen zitten in het verhaal verwerkt. Dit maakt het wel tot een echte vrouwenfilm, een chick-flick is het niet echt te noemen, daarvoor ontbreken de mannen. Want zoals de titel eigenlijk al aangeeft: het gaat hier om vrouwen, vrouwen en nog eens vrouwen. De mannen komen alleen buiten beeld aan bod; in gesprekken aan de telefoon, in gesprekken tussen de vrouwen, mannen worden eigenlijk alleen 'besproken'. Dit fenomeen is erg leuk in de film verwerkt, en als kijker moet gezegd worden: je mist de mannen niet hoor!


Meg Ryan

Grote namen
Voor deze films hebben de makers een groot aantal bekende namen weten te strikken: Meg Ryan, Annette Benning, Debra Messing, Jada Pinkett-Smith en Eva Mendes nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Daarnaast wordt dit vijftal aangevuld met Candice Bergen (bekend als Murphy Brown) en Bette Middler. Deze twee senioren hebben weliswaar kleine rollen, maar zetten die toch leuk neer. Vooral het bekende karakter van Middler is grappig: altijd wat neurotisch en alternatief. Wat betreft de prestaties van de vijf vriendinnen kan gesteld worden dat de één niet per definitie beter is dan de ander. Ze zijn elk in hun eigen stijl goed te noemen. De personages zijn ook der mate verschillend qua karaktertrekken dat elke actrice haar eigen draai kan geven aan de rol. Meg Ryan is het type 'ik ben getrouwd met een rijke man, werk voor mij vader, maar wil eigenlijk iets anders'. Annette Benning is de upper class lady met al haar maniertjes en pretenties, maar daarnaast wel hartsvriendin van de wat slonzige Debra Messing, moeder van drie meisjes en net zo lang doorgaand met zwanger worden tot ze een zoontje krijgt. Tot slot is er Eva Mendes, de minnares van Ryans echtgenoot. Jada Pinkett-Smith speelt de lesbische 'komische' noot binnen de vriendinnenclub. Mendes moet vooral doorgaan voor de femme fatale, wat met haar exotische uitstraling natuurlijk niet zo moeilijk is. Kortom: vijf vrouwen, vijf karakters, vijf rollen, maar acht paar handen op één buik en twee handen ernaast die de boel opschudden.


Annette Benning, Jada Pinkett-Smith en Debra Messing

Extra's
De uitgave op dvd kent een aantal extra's zoals verwijderde scènes, de trailer van de film zelf en een kijkje achter de schermen. Daarnaast is een aantal interviews opgenomen met de cast en regisseur. Op zich leuk materiaal dat de dvd compleet maakt. Toch doet de film eigenlijk het meeste werk. The Women is grappig, romantisch, herkenbaar en vooral een gezellig vrouwen-onder-onsje. Dus wil je eens even lekker ontsnappen uit de hectiek van de dag, heb je een kleine twee uur over, kruip dan op de bank met een mok thee (of wijntje, wat je wilt) en een doos bonbons en droom even helemaal weg met deze rom-kom. Je zult er heus plezier aan beleven... zeker wanneer je met de juiste intentie gaat zitten: geen diepgaand verhaal verwachten, maar gewoon een lekker relaxte episode uit het leven van vier vriendinnen, met al hun beslommeringen en ups en downs.

Label: Warner Bros Releasedatum: Mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.