Boek: Ursula Le Guin - De wilde gave

Ursula Kroeber Le Guin wordt tachtig dit jaar. Haar eerste roman werd rond haar veertigste uitgebracht, waarna ze niet meer gestopt is met publiceren. Deze auteur van o.a. de Aardzee-boeken (verfilmd in zowel 2004 als 2006) heeft talloze Hugo, Nebula en World Fantasy awards in de wacht gesleept en is nog immer actief in de schrijfwereld. Momenteel wachten we op de publicatie van haar vijfde Catwingsboek Cat Dreams, een losstaande roman met de titel Lavinia en een non-fictie boek over fantasy, Cheek in Jowl. Uitgeverij De Vliegende Hollander maakte de uitstekende keuze het eerste boek van de serie Chronicles of the Western Shore in het Nederlands uit te brengen. Gifts werd De Wilde Gave.

Orrec & Gry
En alweer die jongeling met bijzondere gaven. De jongen Orrec heeft de gave van het 'ontmaken', van vernietiging en dood. Zijn ogen zijn het wapen en zijn woede is de munitie. Orrecs vader is de trotse Canoc, die gefrusteerd raakt door de slechte controle van Orrec over zijn vermogen. Zijn moeder Melle wordt ziek na een verblijf in een buurdorp, dat hun slecht gezind is. Melle's dood en de uit de hand lopende vijandigheden veroorzaken een onaangenaam bestaan voor Orrec. Dit wordt nog dramatischer als zijn gave zich eindelijk sterk manifesteert, maar op zo'n manier dat iedereen, inclusief Orrec zelf, er bang voor wordt. Orrec wordt geblinddoekt door zijn vader en zet zijn leven in het donker voort. Zijn vriendin Gry heeft de gave van het roepen der dieren, maar weigert onschuldige beesten tot hun dood te roepen voor de jacht. Beiden proberen een doel te vinden in hun leven, door anderen gezien als nutteloos om hun niet-gebruikte gave.

Volwassenwording
En alweer een prachtig fantasyboek, leesbaar voor tieners, maar ook voor volwassenen. Le Guin heeft een wereld geschapen, die tot leven komt en ingekleurd raakt door het lezen. Haar grote kunst is het scheppen van personages. Zowel Orrec, Gry als de nevenpersonages zijn echter dan echt. Zelfs de dieren, het vee, de paarden en de honden komen als bestaand uit dit boek wandelen. Het fantasy-gehalte beperkt zich tot de gaven die de bewoners van de Oplanden hebben. Het boek bespreekt meer de volwassenwording en psychische ballast van de twee tieners. De wilde gave is een boek waarvan je de hoofdpersonen gaat liefhebben en onmiddellijk het tweede deel wilt lezen. Nog even wachten helaas...


Uitgever: De Vliegende Hollander ISBN: 978 90 495 0004 7 Pagina's: 208
Waardering:

Kijk voor meer leesplezier in FOK! Boeken.